Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dne 2.5.2008 jsem uzavřela se zaměstnavatelem pracovní smlouvu na dobu určitou do 30.4.2009. Dodatkem ze dne 5.3.2009 mi byla pracovní smlouva změněna (prodloužena) na dobu určitou - po dobu rodičovské dovolené konkrétní osoby (v dodatku uvedeno jméno a příjmení zaměstnankyně). Tato zaměstnankyně však nyní zaměstnavateli oznámila, že je znovu těhotná a do práce po skončení první rodičovské dovolené nenastoupí.

Nadřízený na poradě celého úseku ústně oznámil, že mé místo obsadí jinou pracovnicí, která se rovněž vrací z rodičovské dovolené, a můj pracovní poměr skončí 17.6.2011.
Chci se zeptat, zda je postup zaměstnavatele správný, když v pracovní smlouvě je uvedeno jméno konkrétní osoby, kterou budu po dobu její rodičovské dovolené zastupovat. Zda by v tomto případě neměla pracovní smlouva trvat po dobu další rodičovké dovolené této konkrétní zaměstnankyně. Nebo, když na mé místo nastoupí jiná zaměstnankyně, kterou jsem nezastupovala, zda by neměl být pracovní poměr na dobu určitou ukončen dohodou či výpovědí. Děkuji, Hanka


ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě se domnívám, že Váš pracovní poměr skutečně skončí až poté, co se daná zaměstnankyně vrátí z rodičovské dovolené. To je totiž důvod, který máte uveden ve smlouvě, a který budete muset akceptovat. To, že se v mezičase vrátí jiná kolegyně z mateřské dovolené, je již věcí zaměstnavatele. Tím pádem bude muset s Vámi uzavřít dohodou o ukončení pracovního poměru, nebo Vám dát výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou a s odstupným.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.