Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Minulý týden ve čtvrtek (27.7.2017) jsem obdržel rozvázání pracovního poměru dohodou s tím, že pracovní poměr skončíme ihned k 31.7.2017 a dostanu 3 platy odstupného. Tuto dohodu jsem odmítl a protože mám smlouvu na dobu neurčitou a na tomto sezení mě bylo sděleno, že na mojí pozici chtějí přijmout Junior obchodníka (s nižším platem).

Měla by podle mého názoru následovat dohoda ve smyslu par. 52 písm. c pro nadbytečnost díky změně úkolů. Nyní obrátili a říkají, že nejsou spokojeni s mojí prací a nemám dlouhodobě dobré výsledky. Tyto špatné výsledky má celá firma a podle mého názoru to je pouze jejich výmluva. Za neuspokojivé výsledky jsem výslovně nebyl písemně upozorněn. To se zaměstnavateli samozřejmě nelíbí a nyní se obávám, že bude hledat nějaké podpásové věci, aby mě mohl „vyhodit“. Může se nyní tento návrh z jejich strany shodit jen tak ze stolu a dále se pokračovat jakoby nic, nebo se bez mého souhlasu s odstoupením musí nadále pokračovat a hledat společnou dohodu o podmínkách rozvázání pracovního poměru a podmínek odstupného? Co prosím navrhujete, jak se bránit? Děkuji, Karel

ODPOVĚĎ:
Podle § 50 odst. 5 zákoníku práce výpověď může být odvolána pouze se souhlasem druhé smluvní strany; odvolání výpovědi i souhlas s jejím odvoláním musí být písemné.
Ve Vašem případě se však nejedná o výpověď, ale o návrh dohody, který z Vaší strany nebyl přijat.
Zaměstnavatel nemá dále povinnost navrhnout Vám dohodu o ukončení pracovního poměru podle § 52 písm. c) zákoníku práce. Může zvolit jakýkoliv jiný postup, který však musí být souladný se zákonem, konkrétně se Zákoníkem práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.