Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Uzavřela jsem dohodu o pracovní činnosti, bez uzavření dohody o hmotné zodpovědnosti. Pracuji jako pokladní a při předávání peněz mi není umožněno být přítomna. Dosud vše probíhalo bez problémů, nyní ovšem po osmi měsících co pracuji u zaměstnavatele, mi bylo řečeno, že mi chybělo minulý týden v pokladně sedm tisíc. Dokonce mi ani nezavolali, že nemám jít do práce, že mi hodiny zrušili, nechali mě přijít do práce a pak mi to oznámili a poslali  následně domů. Prodejna je zabezpečena kamerovým systémem, při odchodu prohlížejí batohy a jiná zavazadla.
Můžete mi prosím napsat, jak se v tomto případě bránit, pokud budou chtít peníze nahradit, či mě propustit, či mi strhnout dosud nevyplacenou mzdu? Mají na to právo? Prosím o pomoc. Děkuji Sandra


ODPOVĚĎ:
Dle zákona odpovídáte za škodu, kterou zaměstnavateli způsobíte z nedbalosti do výše čtyřapůlnásobku průměrného měsíčního výdělku. Přičemž je zaměstnavatel povinen prokázat zavinění konkrétní osoby zaměstnance.
Pokud Vám peníze strhnou, je Vaše jediná obrana žaloba k soudu. Pokud Vás propustí, a Vy budete mít dojem, že jde o neoprávněnou výpověď, je rovněž jediná obrana a to soudní cestou. Ve Vašem případe je však výsledek soudního řízení nejistý, proto si rozmyslete, zda investujete do soudního sporu mnoho času a také finančních prostředků.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.