Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zkusím vypsat podstatná fakta. K 30.9.2011 jsem byla dle paragrafu 73 odst. 1 zákoníku práce odvolána z funkce vedoucí. Má funkce byla zrušena z důvodů organizačních změn. Dne 20.9.2011 mi bylo nabídnuto jíné pracovní zařazení, které jsem odmítla. Tím jsem se pro zaměstnavatele dle paragrafu 73 odst. 6 zákoníku práce stala nadbytečnou a byla mi dána dle paragrafu 52 písm. c) zákoníku práce výpověď.

Můj pracovní poměr končí uplynutím 2 měsíční výpovědní doby t.j. 30.11.2011. Po tuto dobu mi náleží dle paragrafu 208 zákoníku práce náhrada platu ve výši průměrného výdělku a následně dle paragrafu 67 a 73 odst. 6 věta poslední, 3 měsíční odstupné. Dne 24.10.2011 jsem od zaměstnavatele obdržela dopis kterým mi nařizuje čerpání dovolené za rok 2011.
Potřebuji vědět jestli mi zaměstnavatel může nařídit čerpání dovolené ve výše uvedené výpovědní lhůtě, když je moje místo zrušeno, nechodím do práce, nemám žádné další pracovní zařazení, nepodepsala jsem žádnou další pracovní smlouvu a zaměstnavatel mi nenařídil čerpat dovolenou ani v době, kdy bylo zřejmé, že mi bude dána výpověď, protože potřeboval abych do práce chodila. V případě, že dospějete k názoru, že mi zaměstnavatel může nařídit čerpání dovolené, potřebovala bych poradit jak mám zareagovat na jeho určení čerpání dovolené. Zaměstnavatel mi nařídil čerpat dovolenou ve zbývajícím rozsahu, celkem 14 dní, přičemž já mám nevyčerpáno 16 dní a nerozumím ani nařízení čerpat 14 dní, když v zákoníku práce je, že zaměstnavatel může nařídit v celku 2 týdny, což je podle mého názoru 10 pracovních dní. Ivana

ODPOVĚĎ:
Je-li Vaše místo zrušeno ačkoliv jste ještě ve výpovědní lhůtě, tak
1) musíte dočerpat dovolenou (nebo se se zaměstnavatelem dohodnout na jejím proplacení) a to v plném rozsahu, který Vám zbývá
2) k odstupným platům Vám musí být vyplaceny 2 platy navíc za 2 měsíce ve výpovědní lhůtě, které jste neodpracovala
Pokud jste byla ochuzena na rozsahu dovolené, tak podle výplatních pásek si dny dovolené spočítejte a požadujte dočerpání dovolené v řádném rozsahu. Zmíněné 2 týdny "vcelku" jsou minimální výměrou, takže lze nařídit čerpání delší.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.