Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Blíží se mi nástup do zaměstnání po rodičovské dovolené od 1.3.2011 nebo mám pracovní poměr rozvázat do 28.2. Moje místo zastupuje paní za mou rodičovskou dovolenou. Vím ale, že má smlouvu do roku 2013 chybou zaměstnavatele a já se nemám kam vrátit, zaměstnavatel nemá pracovní místa. Původně jsme na našem oddělení 3 laborantky, všechny na rodičovské dovolené a já se první vracím po 6 letech. Třetí pozice zůstala neobsazená, takže teoreticky tam místo mají. Pokud mi nenavrhnou sami řešení do konce února, mám tam jít 1.3. a dožadovat se svého místa nebo už rovnou odstupného?

Pro nadbytečnost či z organizačních důvodů? Myslím, že bych měla nárok na průměrných 6 platů, měsíc podání výpovědi, 2 měsíce výpovědní doba a 3 odstupné platy? Pokud mi nabídnou pracovní místo zcela jiné, než mám ve smlouvě, mohu jej odmítnout, aniž bych ztratila nárok na odstupné? Ze strany zaměstnavatele není žádná iniciativa k domluvě a doposud nepadla zmínka o odstupném. Děkuji, Oldřiška

ODPOVĚĎ:
Do zaměstnání se máte právo vrátit na Vaši pracovní pozici vymezenou v pracovní smlouvě. Pochybení zaměstnavatele Vás naprosto zajímat nemusí. 1. března nastupte do práce a buď Vám zajistí stejné místo nebo jiné vhodné (se kterým budete muset souhlasit), a nebo bude muset být pracovní poměr rozvázán. Doporučila bych ukončení pracovního poměru buď dohodou z organizačních důvodů nebo pro nadbytečnost (v obou případech Vám náleží 3 odstupné platy), nebo  výpovědi (ze stejných důvodů) a budete vlastně 3 měsíce zaměstnaná a pak Vám budou náležet 3 odstupné platy. Záleží na Vás, zda si vyberete dohodu nebo výpověď – podle toho, jakou máte šanci najití uplatnění na trhu práce.
Dohoda lépe vypadá v zápočtovém listu a také Vás okamžitě uvolní pro hledání nové práce. Výpověď Vám dá více času na hledání nové práce, ale bude Vás 3 měsíce svazovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.