Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

U předcházejícího zaměstnavatele jsem byl zaměstnaný od 3.12.2015. Pracovní poměr jsem ukončil dohodou 11.7.2016. Za dobu pracovního poměru jsem žádnou dovolenou neměl. (Do této chvíle jsem kromě dohody o rozvázání pracovního poměru nedostal žádné jiné doklady, ani mzdu za červen a část července, ani náhradu za dovolenou.)

1. Přísluší mi za prosinec 2015 náhrada za dovolenou? V daném měsíci jsem pracoval 19 pracovních dní. Započítají se mi pro účely stanovení nároku na dovolenou podle §214 ZP také dva svátky, které připadly na čtvrtek a pátek, kdy jsem nepracoval? Pokud mi náhrada za dovolenou přísluší, jak se stanoví její výše? Použije se i v tomto případě průměrný výdělek za duben až červen 2016, tj. za čtvrtletí, které předchází datu ukončení pracovního poměru?
2. Jaká je doba dovolené (resp. jak se určí poměrná část roční dovolené), za kterou mi náleží náhrada za období 1. 1. 2016 až 11. 7. 2016? V této době jsem byl 8 pracovních dní v pracovní neschopnosti. Použije se průměrný výdělek za duben až červen 2016, tj. za čtvrtletí, které předchází datu ukončení pracovního poměru?
3. Má řidič vozidla nad 3,5 t (kamion) nárok na cestovní náhrady, pokud jeho čas cesty v ČR od odjezdu z parkoviště do zaparkování prakticky denně přesahuje 5 hodin? Je možné při tomto druhu práce považovat jízdy za pracovní cesty? Pracovní smlouva specifikuje jako místo výkonu práce Čechy a země EU. Cestovní náhrady v pracovní smlouvě nejsou uvedené. Děkuji mnohokrát. Jakub

ODPOVĚĎ:
Abyste měl za rok 2015 nárok na dovolenou, musel byste u zaměstnavatele odpracovat alespoň 21 směn, resp. převážných částí směn - § 214 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění. Do těchto 21 dní se započítávají i svátky, kdy jste nepracoval, pokud Vám z důvodu svátku odpadla směna. Pokud jste tedy i včetně svátků odpracoval 21 směn, tj. dní, náleží Vám za rok 2015 dovolená v rozsahu 1/12 z celkového rozsahu dovolené, kterou zaměstnavatel poskytuje svým zaměstnancům. Za rok 2016 budete mít nárok na poměrnou část dovolené za kalendářní rok, neboť jste u zaměstnavatele odpracoval více než 60 směn (§ 212 odst. 1 ZP). Tato dovolená se poskytuje za každý celý měsíc trvání pracovního poměru v rozsahu 1/12 celoroční dovolené. U Vás pracovní poměr v roce 2016 trval 6 nepřetržitých měsíců, tj. nárok na 6/12 z celoroční dovolené.
Ano, použije se průměrný výdělek za 2. čtvrtletí, pokud Vám bude dovolená proplácena při skončení pracovního poměru.
Obecně platí, že na cestovní náhrady má zaměstnanec nárok, pokud pracuje mimo místo svého výkonu práce. Pokud je místo výkonu práce stanoveno šířeji než jedna obec, např. ČR, poté se za pravidelné pracoviště považuje pro účely cestovních náhrad obec, ve které nejčastěji začínají cesty zaměstnance za účelem výkonu práce. To může být vždy jen jedna obec. Pokud se pak jedná o práci mimo toto pravidelné pracoviště, pak má zaměstnance nárok na cestovní náhrady, i když se pohybuje v místě sjednaného výkonu práce v pracovní smlouvě. Pokud např. vyjíždíte z Prahy, pak pokud vykonáváte práci mimo Prahu, byť na území ČR nebo jiného státu, máte nárok na cestovní náhrady.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.