Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kolikrát během měsíce může zaměstnanec navštívit lékaře na dobu nezbytně nutnou. Ve firmě kde pracuji, dosud nebyl problém s návštěvami lékaře. Proplácelo se půl směny a dotyčný mohl k lékaři dle potřeby. Pokud je možnost, snažím se návštěvy lékařů směřovat mimo pracovní dobu, ale teď jsem se dostala do problému a vychází mi návštěva lékaře během pracovní doby.

Jsem samoživitelka a moje dcera má zlomený prst na ruce. Když jsem oznámila nadřízenému, že s ní musím na kontrolu, souhlasil bez námitek jako obvykle. Další den mi však bylo oznámeno, že nemám nárok na náhradu mzdy, protože dceři bude 13 let a další návštěvy lékaře si mám nadpracovat. Na internetu jsem se dočetla, že je možné doprovázet k lékaři nejen dítě, ale i manžela, rodiče atd. takže to není věkově omezeno a není uvedeno kolikrát během měsíce. Jsem tedy v právu a mohu své dítě k lékaři doprovázet, aniž bych musela směnu nadpracovat? Navíc se mám i já dostavit ke dvěma lékařům na předem objednanou preventivní prohlídku. Mohu tedy za měsíc uplatnit u zaměstnavatele 3 propustky k lékaři? A jak se postupuje, když má zaměstnanec náhlé zdravotní problémy a musí absolvovat řadu vyšetření a nechce si brát nemocenskou ze strachu o své místo. Většina lékařů ordinuje dopoledne. Kolikrát může zaměstnanec lékaře navštívit, aniž by musel směny naddělávat? Protože v případě, že je dotyčnému hrozně špatně a je rád, že směnu vydrží, jak může být v práci déle? Na co má vlastně zaměstnanec právo? V dnešní době zaměstnavatelé využívají strachu svých zaměstnanců o místo a upírají svým zaměstnancům jejich práva. Děkuji za odpověď. Bohuslava

ODPOVĚĎ:
Dle bodu 1. písm. a) přílohy nařízení vlády č. 590/2006 Sb. , kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci platí:
„Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen "nejbližší zdravotnické zařízení"), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu. “
Pokud jsou tedy u zaměstnance splněny podmínky zde uvedené, má nárok na pracovní volno s náhradou platu po dobu, kdy byl mimo pracoviště kvůli ošetření u lékaře.
Dle bodu 8. písm. a) přílohy nařízení vlády č. 590/2006 Sb. , kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci platí:
„Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu, s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte, jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela; má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy nebo platu. “
Z výše uvedených ustanovení vyplývá, že máte nárok na volno, pokud jdete s dcerou k lékaři, věk není nikde stanoven, nadělávat si nic nemusíte. Ani právní předpisy nikde nestanoví počet návštěv u lékaře, pokud jde zaměstnanec k lékaři sám se sebou nebo s jiným rodinným příslušníkem. Pokud budete mít návštěvu potvrzenu od lékaře, musí Vás zaměstnavatel omluvit. Požadovat napracování zameškané doby není možné. Nesprávný je také postup zaměstnavatele, kdy paušálně poskytuje zaměstnancům volno v předem stanoveném rozsahu, bez ohledu na skutečně nutnou dobu strávenou u lékaře.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.