Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji na záchranné službě. Směny jsou 12 hodinové. Nepřetržitý dvousměnný režim. Dovolenou si musíme vybírat průběžně, každé čtvrtletní v daném roce, aby se počet zájemců o dovolenou nenakumuloval do letních měsíců. Průměrně vychází každému zaměstnanci měsíčně 13 směn.

Dochází však k tomu, že v období celého roku, nejvíce však v letním období dovolených, že když čerpám např. 14 denní dovolenou začátkem července, po jejím návratu, sloužím i za ostatní zaměstnance, kteří čerpají dovolenou a tudíž ve zbývajících 14 dnech měsíce července, odsloužím 11- 13 směn, tak jako běžně v celém měsíci, kdy dovolenou nemám. Pak taková dovolená ztrácí význam. V kolektivní smlouvě si zaměstnavatel tento způsob nějakým způsobem vymínil a směny navíc, oproti dlouhodobému plánu nejsou placeny jako přesčasy. Zaměstnavatel oponuje, že celoroční fond pracovní doby je dodržen. Jedná se o správný postup v rámci zákona? Děkuji, Rudolf

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že máte nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu, pak lze dle § 78 odst. 1 písm. m) zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění postupovat tak, že zaměstnavatel rozvrhuje směny dopředu na jednotlivé týdny stanovenou týdenní pracovní dobu tak, aby průměrná týdenní pracovní doba nepřesahovala stanovenou týdenní pracovní dobu, a to za období nejvýše 26 týdnů, popř. nejvýše 52 týdnů, stanoví-li tak kolektivní smlouva.
Je tedy možné, že v některých týdnech, popř. měsících odpracujete více směn, v průměru za období, které pravděpodobně v kolektivní smlouvě stanoveno. Pokud je zároveň dodrženo, že pro tyto účely se za směnu, která se počítá do tohoto průměru, bere i dovolená v den, kdy byste jinak měl naplánovanou směnu, pak dle mého názoru zaměstnavatel postupuje v souladu se zákonem. Práce přesčas by byla v případě odpracované směny nad rámec naplánované směny a nad stanovenou týdenní pracovní dobu (§ 78 odst. 1 písm. i) ZP).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.