Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl jsem rozvodový soud a v mé práci nepřijali potvrzení od soudu. Na potvrzení je napsán čas od 9:00 do 9:30. Již jsem nepřišel do práce, jelikož jsem žil v domění, že je na soud celý den. Dali mě na celý den dovolenou. Prosím o radu jak postupovat, nebo potvrzení, že je má domněnka správná?

Mám nárok na neplacené volno nebo na náhradu mzdy za dobu strávenou u soudu? Za jakou část dne? Děkuji, David

ODPOVĚĎ:
Pokud jste předvolán k soudu v jakékoliv záležitosti, tj. i osobní věci, jedná se o překážku v práci na straně zaměstnance dle § 202 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění. Máte nárok na neplacené volno v nezbytně nutném rozsahu, což znamená délku soudního řízení, u něhož jste byl přítomen, a cestu ze/do zaměstnání. Máte také povinnost dopředu o Vaší nepřítomnosti uvědomit zaměstnavatele. Pokud jste však nepřišel celý den do zaměstnání, ač z hlediska výše uvedené překážky v práci jste měl omluvenu jen malou část směny, tak zaměstnavatel mohl postupovat i tak, že Vám po zbytek směny mohl uvést neomluvenou absenci. Pokud Vám na tento den nařídil dovolenou, nepostupoval úplně v souladu se zákoníkem práce, neboť dovolenou je třeba nařídit dopředu a Vy jste část směny měl omluvenu z hlediska překážek v práci, ale zřejmě zaměstnavatel volil „jednodušší“ řešení situace.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.