Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem v předatestační přípravě a nyní bych měla atestovat. Ptala jsem se na personálním oddělení, na kolik dnů volna před atestací mám od zaměstnavatele nárok – domnívala jsem se, že ze zákona je alespoň týden. Bylo mi odpovězeno, že ze zákona sice týden je, ale jen pokud se kvalifikace zvyšuje, což prý v mém případě neplatí – u mě se prý jedná jen o prohlubování kvalifikace.

Stabilizační dohodu uzavřenou nemám. Prý si mám vzít dovolenou nebo neplacené volno. Na kolik dnů studijního volna má lékař ze zákona nárok k přípravě na atestaci a na kolik dnů volna k provedení atestace?

ODPOVĚĎ:
Dle § 5 zákona č. 95/2004 Sb. , o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, se účast na specializačním vzdělávání považuje za tzv. prohlubování kvalifikace podle § 230 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoníku
práce. V zákoníku práce je stanovena možnost studijního volna pouze pro potřeby tzv. zvyšování kvalifikace, tudíž pro účely přípravy k atestaci nárok na studijní volno ze zákona skutečně nevzniká.

Obecně existují dvě možnosti:
první je ta, že lékař se zaměstnavatelem uzavře kvalifikační dohodu, ve které bude nárok na studijní volno před atestací vymezen. Pokud lékař takovou kvalifikační dohodu uzavřenou nemá (což je i tento případ), spočívá druhá možnost v dohodě mezi lékařem a zaměstnavatelem,
že zaměstnavatel i přes absenci kvalifikační dohody a zákonného nároku studijní volno lékaři poskytne (ať už formou placeného, či neplaceného volna).
Jestliže by zaměstnavatel k takové domluvě přístupný nebyl, nezbývá lékaři, než aby studium před atestací absolvoval formou dovolené nebo náhradního volna. V rámci kolektivního vyjednávání o kolektivní smlouvě mezi LOK-SČL, případně dalšími odborovými organizacemi ve zdravotnictví, a zaměstnavateli by bylo patrně vhodné usilovat o zakotvení placeného volna před atestací v kolektivních smlouvách. Pokud se takové ustanovení podaří do kolektivní smlouvy prosadit, bude zaměstnavatel povinen volno před atestací lékařům udělovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.