Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pobírám rodičovský příspěvek, na mateřskou dovolenou MD jsem nastoupila 18.2.2011. Zaměstnavatel - soukromník zanikl a vytvořil s.r.o. Majitel mi chce dát výpověď, aby se mohl zrušit a já nevím, jestli mám výpověď přijmout a jestli se mnou musí uzavřít smlouvu za tu novou společnost. Mám nevybranou dovolenou ještě za rok 2010 a určitě i nárok za rok 2011, o té nemluvil vůbec.

Mám nárok na propalacení dovolené 2010 a 2011? Moc děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
Pracovní poměr Vám pokračuje dále, smlouvu lze upravit dodatkem, není třeba nová pracovní smlouva. Výpověď z důvodu reorganizace ano, abyste měla nárok na odstupné.
Podle ustanovení § 216 odst. 3 zákoníku práce se doba čerpání mateřské dovolené pro účely dovolené posuzuje jako doba odpracovaná stejně jako doba dovolené [§ 348 odst. 1 písm. b)]. Pro vznik nároku na dovolenou stačí odpracovat 60 směn v roce a dokonce i doba mateřské dovolené se chápe jako odpracovaná doba (vizte § 212, odst. 1 + § 216, odst. 2 Zákoníku práce).
O čerpání dovolené návazně po ukončení mateřské dovolené je třeba požádat zaměstnavatele, pak je povinen Vám vyhovět (vizte § 217, odst. 5 Zákoníku práce).Dle §218 odst. 4 pokud nemůže být dovolená vyčerpána ani do konce následujícího kalendářního roku z důvodu čerpání mateřské nebo rodičovské dovolené, je zaměstnavatel povinen určit dobu čerpání této dovolené po skončení těchto překážek v práci.
Dále zaměstnanci dle § 222 zákoníku práce přísluší náhrada mzdy za nevyčerpanou dovolenou pouze v případě skončení pracovního poměru. Takže ano, nárok na proplacení dovolené máte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.