Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Má známá byla na 4-leté rodičovské dovolené. Zaměstnavatel ji písemně odsouhlasil 1 rok neplaceného volna. Měsíc před neplaceným volnem (8/2008) začala pracovat (při rodičovské dovolené RD) u jiného zaměstnavatele v místě bydliště. Říkala, že nemůže nastoupit na klasický hlavní pracovní poměr, protože je na rodičovské dovolené.

Byla ujištěna mzdovou účetní, která pracovala pro tuto firmu, že jí připravila pracovní smlouvu na dobu neurčitou tak, aby to prý vše bylo v pořádku a v souladu se zákoníkem práce. S odstupem času má z toho špatný pocit a obává se, že tak pracovala protizákonně. V pracovní smlouvě se sjednával rozsah pracovního úvazku na 6 hod. denně, týdenní pracovní doba činí 30 hodin a je rozvržena do 5 pracovních dní, s pracovní dobou od 9 do 15 hod. Náležela jí i dovolená dle §101, 102 a 104. Výpověď pracovní smlouvy, délka a běh výpovědních lhůt platí §44 a 45 zákoníku práce. Ve smlouvě nestálo, že se jedná o DPP nebo DPČ. U tohoto zaměstnavatele pracovala 1 rok (8/2009) a pak nastoupila opět na mateřské dovolené. Co z toho vyplývá? Děkuji, Justýna

ODPOVĚĎ:
Matka dítěte může pracovat během pobírání rodičovského příspěvku nebo neplaceného volna jak pro svého stávajícího, tak pro jiného zaměstnavatele. Příjem rodiče během pobírání rodičovského příspěvku není nijak sledován, přivydělat si tedy může bez omezení. Podmínkou pro to, aby jí byl rodičovský příspěvek zachován, je skutečnost, že zajistí péči o dítě jinou zletilou osobou. Pokud byla péče o dítě zajištěna, není na práci pro jiného zaměstnavatele nic nezákonného.
Vaše známá bude mít u druhého dítěte opět nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM neboli mateřskou) a bude si moci volit délku pobírání rodičovského příspěvku. Pokud se jí dítě narodí do čtyř let věku prvního dítěte, bude při výpočtu PPM použit stejný vyměřovací základ jako u prvního dítěte. V případě, že se dítě narodí později, bude pro výpočet použit příjem dosažený před nástupem na druhou mateřskou dovolenou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.