Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Do kdy je možné čerpat dovolenou za rok 2011 a zda-li jsou nyní nějaké změny (podle novely Zákoníku práce platné od 1.1.2012). Mám v plánu si nechat dovolenou na měsíc červen (kdy mají být státnice), je to možné? Nebo mám zaměstnavatele písemnou formou požádat o umožnění čerpání dovolené v tomto termín? Děkuji, Jarmila

ODPOVĚĎ:
Zásady čerpání dovolené a způsob určení doby čerpání se řídí § 217 a násl. zákoníku práce, které byly novelizované k 1.1.2012.
doporučuji Vám dohodnout se se zaměstnavatelem na době čerpání s předstihem, protože pokud nedošlo k převedení dovolené z důvodu překážek v práci na straně zaměstnance nebo naléhavé provozní důvody, může Vám zaměstnavatel v nejbližší době nařídit dovolenou dočerpat (tím by splnil podmínky zákoníku práce k převádění dovolené).
Zásadní změnou prošel § 218 zákoníku práce, v němž je dáno oprávnění zaměstnance určit si dobu dovolené samostatně. Pro Vás tato změna ovšem nemusí nic znamenat, pakliže Vás zaměstnavatel "předběhne" a dovolenou určí k vyčerpání v dřívější době.
Státnice můžete pokrýt studijním volnem, které máte ze zákona garantované (pakliže jste studentka).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.