Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Zaměstnavatel pro zaměstnance má práci pouze pondělí až čtvrtek. V pátek zaměstnancům po dohodě s nimi dal dovolenou. Stalo se to pouze 1x. Tento týden se jedná o druhý případ a někteří zaměstnanci nesouhlasí, že stejně do zaměstnání přijdou, další chce jít k lékaři a vysvětlují, že zaměstnavatel musí zaměstnanci ohlásit 14 dní předem, že mu dovolenou nařizuje.

Hodně zaměstnanců má ještě starou dovolenou z roku 2011. Je zaměstnavatel povinen ohlásit dovolenou 14 dní dopředu? Náš pan ředitel před 14 dny zaměstnancům ohlásil, že se může stát, že některý den nebude práce (závisí to na objednávkách). Co dělat v budoucnu? Děkuji, Filip

ODPOVĚĎ:
Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době (§ 217 Zákoníku práce). Při stanovení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Jinak se může jednat o překážku v práci na straně zaměstnavatele podle §207 a násl. zák. práce s možnou náhradou mzdy.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.