Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Mám dotaz ohledně nahlášení nástupu na rodičovskou dovolenou RD u zaměstnavatele. O nutnosti nahlásit nástup na rodičovskou dovolenou RD zaměstnavateli jsem bohužel nevěděla, proto jsem po skončení mateřské dovolené MD klasicky zažádala o rodičovský příspěvek do tří let věku dítěte, ale zaměstnavateli jsem to neoznámila.

Nyní je synovi rok a půl. Mám tedy zažádat zaměstnavatele nyní o čerpání rodičovské dovolené RD do tří let věku dítěte? Musí mé žádosti vyhovět? Nemůže mi dát třeba výpověď, když zjistí, že jsem doposud o rodičovskou dovolenou RD nepožádala? Jak mám postupovat? Děkuji, Naďa

ODPOVĚĎ:
Zákoník práce výslovně neupravuje způsob, jakým by měl zaměstnanec oznámit zaměstnavateli svůj nástup na rodičovskou dovolenou. Pokud jste se na délce čerpání rodičovské dovolené s Vaším zaměstnavatelem dosud nijak nedohodla, měla byste tak učinit co nejdříve, aby později nedošlo k nedorozumění. Nejlepší bude zaslat žádost zaměstnavateli písemně - v žádosti uveďte, o jak dlouhou rodičovskou dovolenou žádáte. Zaměstnavatel je povinen Vaší žádosti vyhovět. Během rodičovské dovolené Vám může dát zaměstnavatel výpověď pouze v případě, že dochází k jeho zrušení nebo přemístění nebo z důvodů, které mu umožňují s Vámi okamžitě zrušit pracovní poměr.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.