Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Studuji třetím rokem vysokou školu kombinovanou formou, ale nemám podepsanou smlouvu "o studiu" se svým zaměstnavatelem. Letos mě v červnu čekají státnicové zkoušky. Chtěla bych se zeptat, zda-li mám nárok na "studijní volno a volno na státnicové zkoušky" i přesto, že nemám uzavřenou dohodu se zaměstnavatelem.

A ještě jeden dotaz, pracuji v nestátním zdravotnickém zařízení. Pokud dosáhnu vyššího vzdělání (titul Bc.) mám nárok na zvýšení svého platu? Děkuji, Izabela

ODPOVĚĎ:
Pokud si zvyšujete kvalifikaci a máte uzavřenou písemnou kvalifikační dohodu (§ 230 a násl. zákoníku práce) máte nárok na 40 dnů pracovního volna s náhradou mzdy k přípravě a vykonání SSZ. Pokud tyto podmínky nesplňujete, dohodu se zaměstnavatelem máte pouze ústní (nebo zaměstnavatel mlčky toleruje Vaše studium), na studijní volno nárok nemáte, resp. můžete požádat o dovolenou či neplacené volno.
Na zvýšení platu nemáte automaticky nárok, pokud nevykonáváte práci, která vyžaduje vyšší vzdělání. Tzn. pokud pracujete na místě, které vyžaduje dosažení středoškolského vzdělání, je lhostejné, jakého vzdělání jste dosáhla. Můžete uvažovat o změně práce či žádosti k zaměstnavateli o zařazení na jinou práci (této žádosti ovšem zaměstnavatel nemusí vyhovět).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.