Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak se „reálně podniká“ ve společnosti bez právní subjektivity. Pokud bychom s přítelem chtěli podnikat ve společnosti bez právní subjektivity:
1. Musí se smlouva někde hlásit, např. na finančním úřadě?

2. Jak je to s rozdělením příjmů a následným obratem kvůli DPH? Jedná se mi o to, že pokud bychom zatím nechtěli být plátci DPH, zda je lepší podnikat každý úplně sám na sebe, nebo zda můžeme podnikat spolu ve společnosti a zda výše společného obratu bude mít vliv na hranici, kdy je potřeba se přihlásit k DPH?
3. Jak se společnost bez právní subjektivity správně označuje a jaké IČ se uvádí? Kdo reálně vystupuje na fakturách?
Přeji hezký den, Zdenka

ODPOVĚĎ:
Společnost bez právní subjektivity sama o sobě nebude podnikat, nemá totiž vůbec právní subjektivitu (nejedná se tedy vůbec o společnost ve smyslu např. s. r. o. , která přímo podniká a má vlastní IČO). V tomto případě se jedná pouze o sdružení několika osob za společným účelem.
V jednotlivých vztazích proto budete stále vystupovat vy sami, jako společníci společnosti.   Proto ani společnost nebude mít vlastní IČO a nebude ani vystupovat na fakturách, kde budete uvádět vlastní IČO.
K založení není nutná písemná forma, pokud nebylo ujednáno sdružení majetku. Tuto společnost nemusíte nikde registrovat.
Doposud  se členové společnosti pro účely DPH posuzovali společně, letos (2017) však byla přijata novela zákona o DPH,   na základě které je každý společník společnosti bez právní subjektivity posuzován vždy zvlášť a samostatně,   jeden tedy může být plátcem DPH a druhý nikoli.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.