Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme založený a zapsaný spolek, který sdružuje lidi v oblasti kynologie, konkrétně agility. Jelikož celý náš projekt posouváme dál, vymysleli jsme kolekci oblečení, kterou bychom rádi prodávali na stránkách našeho spolku, dali na tričko logo a jméno spolku, ovšem vyráběli bychom to a účtovali na mé IČO. Ráda bych se zeptala, zda to jde?

Popřípadě, zda by nestačilo se spolkem uzavřít smlouvu, jako podnikatel, s tím, že nám spolek propůjčuje jméno, logo, prostor na svých stránkách ale bude z každého prodaného kusu mít 20% zisk do spolkové kasy. Předem děkuji za odpověď. Denisa

ODPOVĚĎ:
Osobně nevidím proč by spolek nemohl trička sám prodávat se zmíněným ziskem 20% a vy byste byla pouze dodavatel, kdy byste např. trika účtovala až po jejich prodeji.
Dle ust. § 217 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb. , občanského zákoníku, v platném znění, platí, že vedle hlavní činnosti může spolek vyvíjet též vedlejší hospodářskou činnost spočívající v podnikání nebo jiné výdělečné činnosti, je-li její účel v podpoře hlavní činnosti nebo v hospodárném využití spolkového majetku. Prodej triček s logem spolku by tuto definici splňoval a mohl by být realizován přímo spolkem.
Zároveň však nevidím důvod, proč byste pro spolek nemohla zajišťovat prodej triček v eshopu Vy na své IČO. Nicméně bude nutné pro prodej triček vytvořit obchodní podmínky a zároveň stránky nastavit tak, aby bylo zřejmé, že prodejcem jste Vy a nikoli spolek, aby v označení prodejce nemohla být spatřována klamavá obchodní praktika ve smyslu zákona o ochraně spotřebitele.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.