Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měla jsem finanční problémy, pracovala jsem v jedné větší firmě, kde jsem prodávala nepotřebné pozemky. Banka mi nepůjčila a na rodinu jsem se obrátit nemohla. V té době jsem neviděla jiné východisko než upravit kupní smlouvu, že budou platit kupující po vkladu, ale s kupujícím jsem dohodla, že budou platit už před vkladem.

Vystavila jsem falešnou fakturu s číslem účtu v mém vlastnictví, i když jsem ve firmě nebyla oprávněna faktury vydávat. Po vkladu jsem zase peníze poslala z mého účtu na firemní účet. Firma na to samozřejmě přišla a podala na mně trestní oznámení z podvodu (pravděpodobně, ještě to přesně nevím, v pondělí jdu na policii k výslechu). Jednalo se celkem o dva případy v celkové výši cca 300.000 Kč. V žádném případě jsem nechtěla firmu záměrně poškodit a způsobit jí nějakou škodu. Pouze jsem si peníze na cca 6 měsíců a v druhém případě na cca 3 měsíce „vypůjčila“ a jakmile se mi podařilo zastavit svoji nemovitost, tak jsem peníze zase vrátila. Prosím o právní radu, jaký trest můžu očekávat. Mám půlročního syna a strach, že ho nějaký čas neuvidím. Na policii vím, že musím mluvit pravdu, ale vůbec nevím, jestli si musím najmout advokáta. V trestním právu jsem se dočetla, že by mohla existovat možnost, že by se případ vůbec nedostal k soudu, ale soudce by sám rozhodl o trestu 2 roky podmíněně bez soudních tahanic. Ale nevím jestli je to můj případ. Nikdy jsem neměla nic dočinění s policií, ani jsem nebyla nějak stíhána. Jelikož jsem sama, tak si na rodičovské přivydělávám na živnostenský list. Obvolávám maminky ohledně pojištění pro miminka pro jednu pojišťovnu. Neuzavírám smlouvy, jenom mám provize ze sjednaných schůzek a z uzavřené smlouvy, kterou uzavře můj nadřízený. Nevím, jestli mi bude odebrán živnostenský list, když budu mít zápis v trestním rejstříku. Dále jsem teď samozřejmě nezaměstnaná a mám strach, že si po rodičovské kvůli tomu nebudu moct najít místo a nebudu schopna nás uživit. Což už hrozí i teď když jsem na rodičovské a nemohla bych si přivydělávat a musím platit za zástavu. Bez živnostenského listu a tudíž bez přivydělávání bych byla bezradná. Kateřina

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je z Vámi uvedených informací nejpravděpodobnější aplikace skutkové podstaty trestného činu podvodu (§ 209 trestního zákoníku) :
(1) Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou (min. 5.000,- Kč), bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a byl-li za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.
(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 větší škodu (min. 50.000,- Kč).
(4) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny,
b) spáchá-li takový čin jako osoba, která má zvlášť uloženou povinnost hájit zájmy poškozeného,
c) spáchá-li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek, nebo
d) způsobí-li takovým činem značnou škodu (min 500.000,- Kč).
(5) Odnětím svobody na pět až deset let bude pachatel potrestán,
a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 škodu velkého rozsahu, nebo
b) spáchá-li takový čin v úmyslu umožnit nebo usnadnit spáchání trestného činu vlastizrady (§ 309), teroristického útoku (§ 311) nebo teroru (§ 312).
Pro určení případně hrozícího trestu je tedy nezbytné mj. i stanovení výše způsobené škody, která nemusí nezbytně spočívat jen, jak uvádíte, ve „vypůjčených“ penězích. Tato otázka pak má dopad i na případné využití tzv. odklonů v trestním řízení, kdy neproběhne klasické soudní řízení, nýbrž se postupuje dle speciálních ustanovení trestního řádu, které řízení zkracují, umožňují využití odlišného postupu vůči pachateli apod.
Zastupování advokátem je určitě vhodné, jelikož advokát je schopný řádně hájit a chránit Vaše práva a může se zasloužit o příznivější výsledek případného trestního řízení. Pokud byste se rozhodla pro využití služeb advokáta, kontakt naleznete zde: www.advokatikomora.cz.
Mezi všeobecné podmínky provozování živnosti patří mj. bezúhonnost fyzické osoby.
Za bezúhonnou se nepovažuje osoba, která byla pravomocně odsouzena pro trestný čin spáchaný úmyslně, jestliže byl tento trestný čin spáchán v souvislosti s podnikáním, anebo s předmětem podnikání, o který žádá nebo který ohlašuje, pokud se na ni nehledí, jako by nebyla odsouzena.
Pokud se na Vás vztahuje (vzhledem k povaze nabízených služeb a jejich rozsahu) zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích (č. 38/2004 Sb.), je pravomocné rozhodnutí v trestním řízení (shledání viny) překážkou výkonu takové činnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.