Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem ve funkci jediného člena představenstva akciové společnosti. Na základě dohody mezi jedním zaměstnancem a jediným akcionářem společnosti mi bylo nařízeno tohoto zaměstnance propustit z práce s okamžitou platností (z údajného důvodu hrubé urážky mé osoby).

Tento zaměstnanec samozřejmě písemně s touto výpovědí nesouhlasil a po cca roce žádá soudní cestou po společnosti výplatu mzdy (za období ode dne výpovědi doposud) a výplatu odškodného. Celkem jde o vysokou částku v řádech milionů Kč. Mezi společností a propuštěným zaměstnancem bylo domluveno mimosoudní vyrovnání a v současné době se jedná o výši. Jde o "dohodu", která je ze strany vlastníka společnosti (jediného akcionáře) odsouhlasená. Mám jako předseda společnosti možnou zodpovědnost za podepsání mimosoudního vyrovnání (v částce mil. Kč) přenést na někoho jiného?
Naše společnost doposud nikomu tímto způsobem "zlatý padák" nedala. Ve společnosti řeším (přesto, že jsem jediným členem představenstva) pouze běžné provozní záležitosti. Veškeré ostatní investiční záležitosti (ročně ve výši cca 50 mil. Kč) řeší přímo vlastník společnosti (jediný akcionář) - bez nutnosti mého podpisu. Mohu o odsouhlasení podpisu mimosoudního vyrovnání požádat vlastníka společnosti a tímto se vůči němu zbavit zodpovědnosti? Mohu případně odsouhlasení mimosoudního vyrovnání nechat na dozorčí radě (jediný člen)? Děkuji za Vaši odpověď. Řehoř

ODPOVĚĎ:
Toto je věc, která by měla být řešena stanovami společnosti, nicméně nic Vám nebrání, abyste vznesl žádost k jedinému akcionáři, aby schválil mimosoudní vyrovnání a rovněž požádal o projednání dozorčí radu. Ve věcech zaměstnaneckých vztahů většinou jedná za akciovou společnost statutární orgán, což je představenstvo (předseda či člen), ovšem nařčení, že jste podpisem mimosoudního vyrovnání poškodil společnost se vyhnete právě předchozím souhlasem jediného akcionáře či projednáním dozorčí radou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.