Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

6.4.2015 zaplacena záloha na kuchyň s termínem do 31.5.2015, opakovaná prodloužení, nesplněno. Výpověď smlouvy podepsána 7.8.2015, podepsán dlužní úpis na vrácení zálohy, nezaplaceno. Řemeslník nemá živnostenské oprávnění, pobírá invalidní důchod a falšoval všechny smlouvy a údaje, které se mnou podepisoval (adresa, rodné číslo) a nyní se zbavuje odpovědnosti.

Dlužní úpis vymáhán přes elektronický platební rozkaz a příkaz. Nyní samozřejmě zapírání, že na dané adrese bydlí, peníze vrátit nechce. Pravou adresu jsem si již sehnal včetně data narození. Jak co nejefektivněji postupovat v tomto případě a domoci se svých práv? Má takové jednání (zejména falšování údajů) znaky trestného činu podvodu či jde o nějaký přestupek? Děkuji, Šimon

ODPOVĚĎ:
Je-li Vaším úmyslem získat zpět uhrazenou zálohu, je cesta občanskoprávního soudního řízení tou nejvhodnější. Z dotazu bohužel nevyplývá, v jaké fázi se Vámi vedené občanskoprávní soudní řízení aktuálně nachází, touto otázkou se proto nebudu dále zabývat (lze Vám toliko doporučit v zahájeném řízení pokračovat).
Pokud byste si s vedením občanskoprávního soudního řízení nevěděl rady, doporučuji Vám využít služeb advokáta: www.advokatikomora.cz
Falšování podstatných identifikačních a jiných údajů v uzavřené smlouvě (popř. jiných dokumentech) by bylo možné kvalifikovat jako trestný čin podvodu v případě, kdy by řemeslník tímto postupem zamýšlel inkasovat zálohu na práce, které hodlal neprovést (tzn. pokud měl řemeslník od počátku v úmyslu objednanou práci neodvést). Dle § 209/1 trestního zákoníku se trestného činu podvodu dopustí ten, kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou (tedy škodu od 5.000,- Kč do 24.999,- Kč, nebo škodu vyšší). Za spáchání trestného činu podvodu může být pachatel potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
Byla-li Vám jednáním řemeslníka způsobena škoda menší než 5.000,- Kč, mohl se řemeslník dopustit přestupku proti majetku, který dle § 50/1 písm. a) zákona o přestupcích spáchá ten, kdo úmyslně způsobí škodu na cizím majetku krádeží, zpronevěrou, podvodem nebo zničením či poškozením věci z takového majetku, nebo se o takové jednání pokusí. Za spáchání tohoto přestupku může být uložena pokuta do 15.000,- Kč.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 40/2009 Sb. , trestní zákoník
zákon č. 200/1990 Sb. , o přestupcích
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.