Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem lékařka v důchodu a chtěla bych provádět poradenství a poskytovat pacientům odborné rady. Nebudu pacienty vyšetřovat, předepisovat léky a ani nic podobného. Můžu to provádět tzv. na živnosťák?

ODPOVĚĎ:

Zákon č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách, ve svém § 2 vymezuje činnosti, které definují zdravotní služby. Jednou z těchto činností jsou i konzultační služby, jejichž účelem je posouzení individuálního léčebného postupu, popřípadě navržení jeho změny nebo doplnění, a další konzultace podporující rozhodování pacienta ve věci poskytnutí zdravotních služeb prováděné dalším poskytovatelem. Činnost, kterou bude lékař
provádět na základě živnostenského oprávnění od živnostenského úřadu, musí být odlišná od poskytování zdravotních služeb dle zákona o zdravotních službách, tedy i od poskytování shora popsaných konzultačních služeb.
Poradenská činnost provozovaná na základě živnostenského oprávnění tak může mít toliko charakter např. výživového poradenství, obecných rad
týkajících se zdravé životosprávy apod. , nikdy však nesmí směřovat k posuzování léčebného postupu u pacienta či ovlivňovat jeho rozhodování týkající se poskytování zdravotních služeb. V momentě, kdy by tato činnost přecházela už do poskytování lékařské péče (diagnostika, erapeutický charakter, předpis léčivých přípravků apod.), již by lékař nemohl tyto činnosti provádět v režimu živnostenského zákona, ale pouze v rámci oprávnění k poskytování zdravotních služeb jako poskytovatel zdravotních služeb.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.