Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rád bych se dotázal ohledně problému s revizorem. Zakoupil jsme si SMS jízdenku, ta následně přišla. Později jsem byl kontrolován revizory při výstupu z metra. Ten však SMS jízdenku nenašel v jeho přístroji a začalo dohadování. A rovněž nařčení, že jsem si jí mohl upravit atd. Navrhl jsem, že to můžeme jít rovnou řešit reklamací k nim na centrálu odmítli. Chtěl jsem odejít, OP jsem jim ukázat nechtěl. Musím revizorovi ukazovat občanský průkaz? Byl jsem donucen s nimi jít na Polici,. Policisté měli služebnu za rohem. Musím jít s revizory na Policii? Musím ukázat revizorovi na požádání občanský průkaz?

Když mě nechtějí pustit a nutí mě, že musím vyčkat na Polici, mají na to nárok? Jak se ale proti tomu bránit? Když mám platnou jízdenku, tak nesouhlasím s tím, aby si mě Policie lustrovala a pak přede mnou předala revizorům mé údaje. Má na to Policie nárok? Je k tomu oprávněna mě bezdůvodně prověřovat a za druhé předat mé údaje dál? Je na to nějaký zákon? Policisté se ohrazovali nějakou brožurkou s policejním zákonem. Když jsem se bránil, že revizoři znají moji totožnost a byli jim předány moje osobní údaje, že chci znát jejich a že si je chci taky z jejich občanského průkazu opsat. Tak na to nereagovali. Revizor tvrdil, že nevystavuje pokutu, ale informaci, že SMS jízdenka nebyla nalezena. Nicméně to pokuta byla kde jsem byl nucen ji uhradit. Takže mě přivedl v omyl, jde to nějak řešit? Zaplatil jsem 700,- Kč. Reklamaci jsem samozřejmě podal, ale vím že je z 95% dopravní podnik zamítá. V případě, že se tak stane, je nějaké další řešení? Děkuji, Mirek

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu vyplývá, že jste nebyl přistižen při trestném činu, s největší pravděpodobností ani při protiprávním činu. Je totiž zřejmé, že došlo k technické chybě na přístroji revizora, pokud Vám SMS jízdenka dorazila. Je však pochopitelné, že revizor považoval jízdenku za neplatnou, neboť ji nemohl pomocí svého zařízení k tomu určenému ověřit.

Postupoval tedy tak, jakoby se jednalo o cestujícího bez jízdního dokladu, což sice nebylo řešení šťastné, ale ne nesprávné.

Dle nejnovější judikatury jste povinen se s revizorem odebrat na nejbližší pracoviště Policie, kde Vás mohou legitimovat.

Revizor může nově použít i přiměřené síly. Policie má v každém případě právo Vás legitimovat. Současně šlo o případ, kde bylo více účastníků. Každý z účastníků, tedy i revizor, může nahlédnout do spisu a pořídit si z něho opisy a výpisy. Může si tedy touto cestou zjistit Váš občanský průkaz. Vy jste měl také právo do spisu nahlédnout, a tím zjistit občanský průkaz revizorů.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.