Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možnost odstoupení od smlouvy s firmou ZEPTER International, kterou jsem uzavřela dne 5.4.2013? Zakoupila jsem na předváděcí akci této firmy čističku vody v ceně 16.990 Kč. Smlouvu jsem bohužel podepsala přímo na pobočce firmy ZEPTER v Ostravě - zde se konala i předváděcí akce samotná.

K rozhodnutí zakoupit čističku mě přesvedčila na předváděcí akci provedená elektrolýza kohoutkové vody, kterou jsem si přivezla z domu. O té mi prezentující tvrdili, že zakalení vody a sediment, který po elektrolýze vznikl, značí, že voda je škodlivá. Informace ze stránek Ostravských vodáren, kde je uveden na odkaz na podrobný rozbor kvality ostravské kohoutkové vody, nicméně ukazují, že veškeré parametry kvality jsou v normě, včetně výše obsahu železa, o které mi předvádějící tvrdil, že je zdraví škodlivá. Existuje nějaká možnost odstoupení od takto uzavřené smlouvy? Například podle §49 a §49a Občanského zákoníku, neboť jsem kupní smlouvu podepsala na základě omylu, který byl předvádějícím úmyslně vyvolán, totiž že voda z kohoutku je zdravotně závadná. Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Neboť k uzavření kupní smlouvy došlo přímo na pobočce dodavatele, nelze realizovat odstoupení od smlouvy dle § 57/1 Občanského zákoníku a bude nutné uvažovat o aplikaci jiného (Vámi částečně naznačeného) ustanovení.
Přestože přemrštěnost kupní ceny Vámi zakoupeného zboží by bylo patrně možné kvalifikovat jako „nápadně nevýhodnou smluvní podmínku“ dle § 49 Občanského zákoníku, domnívám se, že předmětná smlouva nicméně nebyla uzavírána v tísni, tzn. že obvyklý průběh prodejních předváděcích akcí bez dalšího nestaví spotřebitele do tísnivé pozice a ponechává jim dostatečnou volní svébytnost.
Jak však ve svém dotazu předjímáte, bylo by možné uvažovat o aplikaci § 49a Občanského zákoníku, dle něhož je právní úkon neplatný, jestliže jej jednající osoba učinila v omylu, vycházejícím ze skutečnosti, jež je pro jeho uskutečnění rozhodující, a osoba, které byl právní úkon určen tento omyl vyvolala nebo o něm musela vědět. Právní úkon je rovněž neplatný, jestliže omyl byl touto osobou vyvolán úmyslně.
V souladu s § 40a Občanského zákoníku by se v tomto případě jednalo o tzv. relativní neplatnost, tzn. že na kupní smlouvu se hledí jako na platnou, pokud se její neplatnosti nedovoláte. Dovolání neplatnosti lze realizovat doporučeným dopisem s dodejkou (jehož jednu kopii si ponecháte), v němž dostatečným způsobem identifikujete Vámi absolvovanou prodejní předváděcí akci a uzavřenou kupní smlouvu a veškeré okolnosti, které považujete ze strany dodavatele za lstivé, resp. Vás uvádějící v omyl. Současně vyjádřete své přesvědčení, že z těchto důvodů došlo k naplnění podmínek § 49a Občanského zákoníku a dovolejte se proto neplatnosti uzavřené kupní smlouvy.
Na okraj připomínám, že právo dovolat se relativní neplatnosti uzavřené kupní smlouvy se promlčí ve standardní tříleté promlčecí době (§ 101 Občanského zákoníku).
Jelikož lze předpokládat, že dodavatel na Vaší argumentaci nepřistoupí, bude následně nezbytné obrátit se na soud s žalobou, pro učinění tohoto kroku Vám doporučuji advokátní zastoupení:
http://www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.