Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dne 7.2.2012 jsem na předváděcí akci BECK CZECH uzavřela kupní smlouvu na předváděné zboží. Část zboží jsem si odvezla, část mi měla být doručena následující den technikem, který si měl zároveň převzít částku 5000,- Kč. Měla to být první platba z celkových 30.000,- Kč, ostatní jsem měla postupně splácet.

Ještě téhož dne večer jsem si prostudovala smlouvu a zjistila jsem, že je pro mne značně nevýhodná a že zboží je předražené a rozhodla jsem se od kupní smlouvy odstoupit. To jsem učinila hned večer e-mailovou poštou a dne 8.2.2012 doporučeným dopisem. V e-mailu jsem požádala také o zrušení cesty technika do mého bydliště, neboť doručení zbytku zboží již bylo bezpředmětné. Po 14 dnech jsem obdržela upomínku ke smlouvě s výzvou zaplatit 2.745,- Kč jako úhradu vynaložených nákladů na dopravu spojenou s cestou technika do místa mého bydliště. Po pěti dnech jsem obdržela další výzvu k úhradě. Pokud neuhradím do 7 dnů, bude řešena záležitost soudně. V bodě 21 leasingové smlouvy je uvedeno, že společnost je oprávněna tuto úhradu požadovat, pokud odstoupí leasingový nájemce od smlouvy. Jak postupovat? Zaplatit? Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
Výkon práv nelze sankcionovat. Proto poplatek za odstoupení od smlouvy je nepřípustný. Výjimkou by byl případ prokazatelně vzniklých nákladů druhé smluvní strany v souvislosti s poskytnutým plněním. Tedy musíte zvážit, zda ze smlouvy a faktického postupu společnosti toto vyplývá či nikoliv.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.