Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Do smlouvy o dodávce pitné vody vložil dodavatel ustanovení, podle kterého je odběratel povinen zaplatit pokutu 5.000 Kč v případě poškození vodoměru nebo plomby na něm, bez ohledu na zavinění odběratele. Podle mně by měla pokuta smysl, kdyby vyšlo najevo, že se jednalo o poškození s úmyslem ovlivnit správnost měření vodoměru.

Nikoliv v případě, že odběratel poškodí zařízení z nedbalosti, nahlásí to bezprostředně dodavateli a uhradí náklady spojené s výměnou měřidla.
1) Je takové ustanovení ve smlouvě platné?
2) Lze se nějak vyvinit z pokuty, pakliže došlo k poškození z nedbalosti?
3) Lze se vyvinit ze sankce, jestliže je vodoměr v šachtě mimo dům a tedy poškození vandalem je snazší než při instalaci v domě?
Děkuji, Vlastimil.

ODPOVĚĎ:
V prvé řadě je nutné uvést, že neznám znění Vaší smlouvy. Obecně však platí, že smluvní pokuta musí být obsažena přímo v samotné smlouvě, tzn. textu, který jste podepsal, nikoli ve všeobecných obchodních podmínkách. Dále pokuta musí zajišťovat některou z Vašich povinností ujednaných ve smlouvě. Nejspíše by se mělo jednat o povinnost nepoškodit vodoměr a plombu.
Smluvní pokuta by tedy měla být platná, pokud je ustanovení obsaženo přímo v samotné smlouvě a zajišťuje Vaši konkrétní povinnost. Pak byste se nemohl bránit ani tím, že jste vodoměr poškodil z nedbalosti, neboť právě z nedbalosti (omylem) jste zavinil poškození vodoměru.
Bylo by možné se vyvinit za situace, kdy by vodoměr poškodil vandal, tedy byste žádnou smluvní povinnost neporušil. Nikoli však pouze s odkazem, že vodoměr je mimo dům a poškození vandalem je snazší než při instalaci domu. Pokud jste však již dodavateli uvedl (např. i telefonicky, kdy hovor mohl být zaznamenán), že jste vodoměr poškodil, pak námitka, že jej poškodil vandal, by byla nejspíše neúspěšná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.