Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěli jsme si na hypotéku koupit a opravit rodinný domek, ale nedostali jsme ji u banky z důvodu velkého opotřebení domu. V pátek 4.3.2016 jsme si domek prohlédli a v pondělí 7.3.2016 jsme složili rezervační poplatek. Banka nám zamítla hypotéku teď v červenci 2016. Znalec, který pracuje pro banku, nám při prohlídce a odhadu řekl, že dům má špatnou statiku.

Pozvali jsme statika a ten nám potvrdil, že dům pracuje a roztahuje se a že pokud nedojde ke zpevnění, spadne. Při prohlídce jsme dostali informace o předchozím majiteli ten měl exekuce. Současný majitel koupil dům v dražbě, splatil exekuce a LV k domu je již čisté. O statice domu nám žádná zpráva podána nebyla a ani technická zpráva o celkovém stavu nemovitosti. V rezervaci máme uvedeno na co se vztahuje rezervační poplatek a je tam napsáno, že je nevratná. Můžete mi, prosím, sdělit zde máme na vrácení rezervačního poplatku nárok nebo alespoň část, když jsme nevěděli nic o statice zmiňované nemovitosti? Děkuji Nora

ODPOVĚĎ:
Pokud máte na mysli rezervační poplatek realitní kanceláři, tak ten bohužel (pokud nemáte výslovně v rezervační smlouvě sjednáno, že bude vrácen v případě neschválení hypotéky či skryté vady nemovitosti) realitní kanceláře nevracejí a na vrácení není nárok. Realitní kancelář pouze zprostředkovává prodej a nákup nemovitostí a není odpovědná za kvalitu prodávané či kupované nemovitosti. Samozřejmě lze do rezervační smlouvy zakotvit, v jakých případech se rezervační poplatek vrací, pokud jste ale rezervační smlouvu v tomto smyslu nepřipomínkovali, vrácení rezervační zálohy ani poměrné části se bohužel nedomůžete.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.