Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po jaké nejkratší době může čistírna nebo opravna věc, nevyzvednutou zákazníkem v určeném termínu, prodat a kde má tento akt oporu v zákoně, občanském nebo obchodním zákoníku. Děkuji, Radek

ODPOVĚĎ:
Na vztah mezi čistírnou a zákazníkem se vztahují ustanovení smlouvy o dílo, kdy občanský zákoník v ust. § 2609 o svépomocném prodeji uvádí, že
(1) Je-li předmětem díla věc, může ji zhotovitel na účet objednatele vhodným způsobem prodat, nepřevezme-li objednatel věc bez zbytečného odkladu poté, co dílo mělo být dokončeno; bylo-li dokončeno později, pak bez zbytečného odkladu po vyrozumění o dokončení díla. Nebrání-li tomu povaha věci, zhotovitel vyrozumí objednatele o zamýšleném prodeji a stanoví mu náhradní lhůtu k převzetí věci, avšak ne kratší než jeden měsíc.
(2) Nehlásí-li se neznámý nebo nesnadno dosažitelný objednatel o dílo po dobu delší než šest měsíců, popřípadě, brání-li tomu povaha věci, nehlásí-li se objednatel o věc po dobu přiměřenou její povaze, může zhotovitel věc na jeho účet prodat i bez vyrozumění.
Platí tedy tato zákonná ustanovení. Je třeba si ale ověřit, zda čistírna nebo opravna nemají např. na webových stránkách zveřejněny své všeobecné obchodní podmínky, které mohou tuto věc upravovat odlišně od zákona a pak je třeba se řídit těmito podmínkami.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.