Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Uzavřela jsem dohodu o složení blokovacího depozita na koupi nemovitosti. Dohoda je třístranná, realitní kancelář, prodávající, kupující zájemce. Je tam mimo jiné prohlášení, že dohoda byla sepsána na základě pravdivých údajů a nebyla ujednána za jinak jednostranně nevýhodných podmínek.

Na důkaz toho účastníci připojují své podpisy. Zjistili jsme klamavé údaje ohledně stavu nemovitosti a chceme vrátit rezervační poplatek. Navíc v dohodě chybí razítko i podpis realitní kanceláře. Je vůbec smlouva platná? Jaké jsou naše šance? Děkuji, Jaroslava.

ODPOVĚĎ:
Pokud dohoda nebyla uzavřena mezi všemi smluvními stranami, nebyla platně uzavřena. Lze se tedy domáhat po realitní kanceláři vrácení rezervační zálohy, kdy vyplacením zálohy došlo na straně realitní kanceláře k bezdůvodnému obohacení. Doporučuji tedy písemně vyzvat realitní kancelář k navrácení zálohy, a to jak dopisem zaslaným konkrétní pobočce realitní kanceláře, tak přímo na adresu sídla, pokud se jedná o větší realitní kancelář ve formě právnické osoby. Adresu sídla můžete zjistit v obchodním rejstříku na níže uvedeném odkazu, případně by též měla být uvedena v rezervační smlouvě.
https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-$firma
V případě sporu lze však předpokládat, že realitní kancelář, resp. prodávající budou argumentovat tím, že smlouva byla platně uzavřena, neboť na jejich výtiscích budou podepsány všechny tři smluvní strany. I v tomto případě se bude možné domoci vrácení rezervačního poplatku zpět. Pokud prodávající, resp. realitní kancelář zatajili rozhodné skutečnosti týkající se nemovitosti, lze předpokládat, že smlouva bude opět neplatná, neboť jste byla prodávajícím uvedena v omyl, případně by se jeho jednání příčilo dobrým mravům.
Standardně je v rezervačních smlouvách ustanovení, podle kterého máte právo na vrácení rezervační zálohy v případě, že nedojde k uzavření kupní smlouvy na straně prodávajícího, což by byl tento případ. I kdyby tedy byla smlouva shledána jako platná, měla byste nárok na vrácení zálohy z tohoto důvodu.
Možností k vrácení zálohy je tedy několik, jako primární doporučuji obrátit se na realitní kancelář s písemnou výzvou k vrácení zálohy, a to doporučeným dopisem. Pokud by realitní kancelář nárok odmítla, je možné se následně domáhat vrácení zálohy žalobou u příslušného soudu.
Do budoucna doporučuji konzultovat jak kupní smlouvu, tak i samotnou rezervační smlouvu s advokátem. U koupě nemovitosti se jedná o statisícové až milionové částky, proto se investice do právní konzultace jistě vyplatí. Můžete předejít obdobným potížím, které v důsledku mohou přinést mnohem vyšší náklady spojené se soudním řízením, než by byla odměna za právní posouzení smluv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.