Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn prodává větší byt v osobním vlastnictví a chce si koupit 2 menší byty. RK tvrdí, že peníze z prodeje bytu syn může obdržet až bude byt přepsán na nového majitele v katastru nemovitostí tj. nejmíň 25 dnů. Po tuto dobu budou peníze v úschovně RK a on po tuto dobu nebudu mít ani byt ani peníze.

Může peníze za byt dostat dřív, nebo jak je nejlepší uzavřit smlouvu, aby RK převedla peníze ihned po podepsání smlouvy. Pokud peníze neobdrží včas, nemůže vyklídit byt a přestěhovat se. Ivana

ODPOVĚĎ:
Ano, tento postup se v současné době téměř bezvýjimečně využívá, neboť má ochránit kupující pro případ, že by v procesu přepisu nemovitosti nastal nějaký problém. Peníze by totiž mohly být vyplaceny prodávajícímu a nemovitost by v důsledku nějaké chyby např. ve smluvní dokumentaci zůstala ve vlastnictví prodávajícího. Kupující by tak zůstal bez peněz i bez nemovitosti. Zároveń tento postup dává jistotu i prodávajícímu, že peníze mu budou třetí osobou vyplaceny z úschovy, nestane se tedy, že by byt byl např. v evidenci přepsán a prodávající by peníze neobdržel. Jediná možnost, kdy by peníze mohly být převedeny ihned po podpisu smlouvy, je, když s tím bude souhlasit kupující. Což ale nelze předpokládat, protože pak by mu hrozila výše zmíněná situace - převod vlastnického práva neproběhne, ale peníze budou vyplaceny. A to je riziko v případě, že prodávající peníze nevrátí a zároveň neposkytne součinnost k dalšímu přepisu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.