Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2004 zakoupena nemovitost ve Valašských Kloboukách s původní rekonstruovanou elektrickou přípojkou. 2011 nemovitost zbourána a postavena na stejném místě novostavba. Nová nemovitost byla EONem připojena na původní elekrickou přípojku. 04/2016 porucha na elektrické přípojce.

Pracovník EONu sdělil, že opravu elektrické přípojky si musíme zrealizovat na vlastní náklady, protože ji EON nevlastní (nemá ji zanesenou v majetku). Původní elektrická přípojka byla k původní nemovitosti zřízena ve 30. letech min století a byla zrekonstruována v 90. letech minulého století JmEz v rámci rekontrukce distribuční sítě v předmětné lokalitě. Elektrická přípojka je podzemní a vede přes cizí pozemek do mých odpočtových hodin umístěných na hranici mé nemovitosti. Dle zákona 9/1957 Sb. §2,4,5 (Elektrizační zákon) a dle vládního nařízení 80/1957 Sb. §1,2 mohl elektrické přípojky budovat pouze jako energetická díla pověřený energetický podnik (JmEz) a ne občan, jako fyzická osoba. Dle mého názoru EON jako nástupnická organizace JmEz je ze zákona odpovědná za správu a údržbu elektrických přípojek zbudovaných dle výše uvedeného zákona. Děkuji. Robert

ODPOVĚĎ:
Vámi nastíněná právní otázka je přinejmenším sporná, lze nalézt argumenty (opírající se o tu či onu právní úpravu) pro oba názory.
Je pravdou, že z Vámi uváděných právních předpisů vyplývá, že energetická díla (kterými byly i elektrické přípojky) mohly zřizovat a provozovat v zásadě pouze státní podniky (které tudíž byly i jejich vlastníky, resp. disponovaly právem hospodařit s tímto státním majetkem).
Skutečnost, že elektrické přípojky byly státním vlastnictvím, lze dovodit např. také z vyhlášky o jednotných podmínkách pro připojování odběrných elektrických zařízení k zařízením pro veřejný rozvod elektřiny (z roku 1958).
Byla-li však předmětná elektrická přípojka v 90. letech minulého století rekonstruována, je otázkou, zda by nemohla být tato rekonstrukce považována za vybudování nové elektrické přípojky (a to dle tehdy platné právní úpravy). V tomto ohledu upozorňuji na § 16 zákona o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o Státní energetické inspekci (účinného od 1. 1. 1995), dle něhož platilo, že:
- náklady na zřízení elektrické přípojky hradí ten, v jehož prospěch byla zřízena;
- náklady na zřízení přípojky nízkého napětí pro odběry domácností do vzdálenosti 30 m hradí dodavatel, přistoupí-li odběratel na způsob a technické podmínky zřízení takovéto přípojky;
- vlastníkem přípojky je ten, kdo uhradil náklady na její zřízení;
- vlastník elektrické přípojky je povinen zajistit její provoz, údržbu a opravy tak, aby se nestala příčinou ohrožení života a zdraví či poškození majetku osob;
- dodavatel je povinen za úplatu elektrickou přípojku provozovat, udržovat a opravovat, pokud o to její vlastník požádá.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu doplňuji, že obdobná pravidla jsou zakotvena rovněž v nyní platném energetickém zákoně (a to v jeho § 45).
Skutečnost, že elektrická přípojka je samostatnou věcí (v právním smyslu) a může mít tudíž jiného vlastníka než pozemek, kterým je vedena, vyplývá v současné době z § 509 občanského zákoníku.
Úvahu o přechodu vlastnického práva k elektrickým přípojkám z někdejších energetických podniků na společnost E. ON považuji za přinejmenším odvážnou. Skutečnost, že společnost E. ON podniká ve stejné oblasti, v jaké v minulosti vyvíjely svou činnost energetické podniky, ještě sama o sobě nezakládá právní nástupnictví.
Nepodaří-li se Vám na existenci vlastnického práva k předmětné elektrické přípojce se společností E. ON dohodnout, nezbude Vám, než se v této věci obrátit s tzv. určovací žalobou (§ 80 Občanského soudního řádu) na soud. Pro učinění tohoto právního kroku můžete využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz

__


Pro získání právního stanoviska (které: by mohlo mít i v soudním řízení určitou váhu) k otázce vlastnictví elektrické přípojky a právního nástupnictví společnosti E. ON můžete kontaktovat Energetický regulační úřad:

http://www.eru.cz/cs/

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:

vyhláška č. 10/1958 Ú. l. , o jednotných podmínkách pro připojování odběrných elektrických zařízení k zařízením pro veřejný rozvod elektřiny (připojovací podmínky).

zákon č. 222/1994 Sb. , o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o Státní energetické inspekci

zákon č. 458/2000 Sb. , o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)

zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

zákon č. 99/1963 Sb. , Občanský soudní řád

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde (s výjimkou právních předpisů již neplatných) :

https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.