Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj bývalý "zaměstnavatel", kde jsem pracovala na základě ŽL/fakturace, mi více jak rok dluží cca 30.000 Kč. Již pro něho nepracuji. Část nesplacené faktury mi byla splácena po mikro částkách a též jsem si od něj odebrala zboží, abych alespoň něco měla. Stále slibuje, jak zaplatí a že je to na cestě.

Ale jsou to jen lži. Vždy stejná písnička. Takto dluží velkému počtu subjektů. Prosím o radu, jak mohu z něj dostat peníze. Návrh na insolvenci? Platební příkaz? Mám kontakty na firmy, se kterými obchoduje a které jsem mu z části našla já. Mohu jim napsat, že je to podvodník? Díky. Ludmila

ODPOVĚĎ:
Doporučovala bych napřed se vydat cestou návrhu na platební rozkaz nebo-li žaloby o zaplacení. Výsledkem bude platební rozkaz či rozsudek, které se v okamžiku, kdy nabudou právní moci, stávají tzv. exekučním titulem, tedy jakmile uplyne lhůta k plnění v nich stanovená, můžete se obrátit na exekutora, který začne dlužnou částku vymáhat. Teprve v případě, že by exekutor nic nevymohl, zvažovala bych návrh na insolvenci.
Nedoporučovala bych třetím osobám písemně sdělovat, že se jedná o podvodníka, mohl by Vás následně žalovat o náhradu škody, která by mu sdělením této informace mohla vzniknout, případně na Vás podat trestní oznámení pro pomluvu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.