Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dotaz se týká výpovědi stavebního spoření, kterou jsme obdrželi od stavebním spoření 18.4.2016. Důvod: § 2675 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, vypovídáme Vaši Smlouvu uzavřenou dne 22.12.1999. V ustanovení § 2675 Občanského zákoníku je upravena výpověď jiného než platebního účtu, kterým je i účet stavebního spoření.

Dle ustanovení § 3077 odst. 1 Občanského zákoníku se výše uvedená ustanovení uplatní i na smlouvy uzavřené přede dnem jeho účinnosti. V souladu s tímto zákonem činí výpovědní doba jeden měsíc, začíná běžet od prvního dne měsíce následujícího po doručení výpovědi, tj. skončí 31.5.2016. Všeobecné obchodní podmínky pro tuto smlouvu – zde uvedeno (§10, odst. 2), že stavební spořitelna může smlouvu vypovědět jen v případě, že účastník neplní smluvní podmínky. To není můj případ (naspořeno 60 procent cílové částky). Ve smlouvě uvedeno, že se opírá o zákon o stavebním spoření a o VOP, jiný zákon citován není. Pro výpověď platí primárně VOP, nikoli Občanský zákoník - je to tak? Chceme poslat st. spoř. nesouhlas s výpovědí – jak dopis formulovat a jaká je lhůta pro reagování? Pavel

ODPOVĚĎ:
Se stavební spořitelnou lze souhlasit v tvrzení, že účet stavebního spoření může být považován za „jiný než platební účet“, jak o něm v § 2670 a násl. hovoří občanský zákoník. Je rovněž pravdou, že jiný než platební účet může být ze strany toho, kdo tento účet vede (např. tedy ze strany stavební spořitelny) vypovězen postupem dle § 2675 občanského zákoníku (což platí i pro účty zřízené před nabytím účinnosti současného občanského zákoníku, tedy před 1. 1. 2014).
Shora uvedené však neznamená, že je postup stavební spořitelny ve Vašem případě správný.
Máte pravdu v úvaze, že při výkladu práv a povinností ze stavebního spoření má před ustanoveními zákona přednost znění smlouvy a všeobecných obchodních podmínek (jsou-li samozřejmě v souladu s příslušnými právními předpisy). V této souvislosti připomínám, že dle § 7/3 písm. a) zákona o stavebním spoření platí, že všeobecné obchodní podmínky stavební spořitelny musí upravovat podmínky uzavírání smluv a postup stavební spořitelny při jejich uzavírání, změnách a ukončování.
Pokud je tedy ve Vašem případě ve všeobecných obchodních podmínkách uvedeno, že stavební spořitelna je oprávněna ukončit platnost smlouvy o stavebním spoření „jen“ v případech tam uvedených, není skutečně možné, aby stavební spořitelna rozšiřovala v současné době výpovědní důvody o § 2675 občanského zákoníku (či o jakýkoli jiný důvod).
Mírně nad rámec shora uvedeného doplňuji, že nemožnost vypovězení smlouvy o stavebním spoření by mohla být rovněž dána skutečností, zda je tato smlouva uzavřena na dobu neurčitou (pak by mohla být vypovězena), nebo na dobu určitou (v takovém případě je namístě, s ohledem na § 2674 občanského zákoníku, uvažovat o nevypověditelnosti smlouvy).
Nesouhlas s obdrženou výpovědí můžete koncipovat jako dopis (v tomto ohledu nejsou stanoveny žádné zvláštní formální náležitosti, je samozřejmě nutné, aby bylo z tohoto dopisu zřejmé, kdo je jeho pisatelem, adresátem a čeho se tento dopis týká, datace a podpis dopisu jsou samozřejmostí).
Lhůta pro reakci na obdrženou výpověď není rovněž stanovena. V tomto ohledu Vám však doporučuji, abyste stavební spořitelně dopis odeslali (prokazatelným způsobem, tedy doporučeně s dodejkou, přičemž jeden stejnopis si ponechte) před uplynutím výpovědní doby (jak je ve výpovědi stanovena).
V této věci můžete kontaktovat rovněž Českou národní banku:
http://www.cnb.cz/cs/index.html
která v této oblasti vykonává dozorovou činnost.
Nebude-li stavební spořitelna ochotna přistoupit na Vaší argumentaci a podanou výpověď stáhnout, nezbude Vám, než se bránit soudní cestou. Pro učinění dalších právních kroků můžete využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 96/1993 Sb. , o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření a o doplnění zákona České národní rady č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, ve znění zákona České národní rady č. 35/1993 Sb.
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.