Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

16.3.2016 jsem podepsal smlouvu odběru plynu na dobu určitou (3 roky), zahájení odběru od 11.6.2016. Písemně jsem zažádal o odstoupení smlouvy, dodavatel mi odpověděl emailem, že můžu skončit až 30.6.2019. Prosím o radu jestli má pravdu. Děkuji, Kamil.

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz naleznete ve Vámi uzavřené smlouvě o dodávkách plynu a ve všeobecných (popř. jiných) obchodních podmínkách, které jsou (jak předpokládám) její součástí.
Dle § 72/1 písm. c) a d) energetického zákona musí smlouva o dodávce plynu se zákazníkem mimo jiné obsahovat:
- délku výpovědní doby, ne delší než 3 měsíce, která začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi, jedná-li se o smlouvu na dobu neurčitou, se zákazníkem, jehož roční odběr plynu v jednom odběrném místě nepřesahuje 4 200 MWh,
- oprávnění zákazníka odstoupit od smlouvy v případě neplnění smluvních povinností ze strany dodavatele nebo v případě nesouhlasu s navrhovanou změnou smluvních podmínek.
Energetický zákon tedy dodavatelům plynu neukládá povinnost zakotvit v případě smluv uzavíraných na dobu určitou (což je i Váš případ) do těchto smluv ustanovení o jejich vypověditelnosti. Od těchto smluv pak lze odstoupit (dle energetického zákona) pouze v případě dle druhé odrážky (výše).
Ani v § 11a energetického zákona (který se věnuje dalším právům zákazníků) není možné nalézt ustanovení, které by umožňovalo vypovědět smlouvu o dodávkách energií za všech okolností, popř. právo od takové smlouvy odstoupit.
Shora uvedené lze shrnout tak, že úprava podmínek jednostranného ukončení platnosti smlouvy o dodávkách plynu (uzavřené na dobu určitou) je energetickým zákonem ponechána do značné míry na smluvní volnosti stran. Z tohoto důvodu je nutné (jak uvádím již výše), abyste prostudoval Vámi uzavřenou smlouvu a s ní související všeobecné obchodní podmínky. Lze totiž předpokládat, že podmínky pro jednostranné ukončení platnosti smlouvy zde budou zakotveny.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že pokud jste smlouvu o dodávkách plynu uzavřel jako spotřebitel (tzn. nikoli pro účely Vaší podnikatelské činnosti), bude nutné na smluvní vztah s dodavatelem plynu aplikovat rovněž příslušná ustanovení občanského zákoníku.
Dle § 1813 občanského zákoníku se má za to, že zakázaná jsou ujednání, která zakládají v rozporu s požadavkem přiměřenosti významnou nerovnováhu práv nebo povinností stran v neprospěch spotřebitele. Zvláště se pak zakazují ujednání, která:
- zakládají podnikateli právo odstoupit od smlouvy bez důvodu, zatímco spotřebiteli nikoli,
- zakládají podnikateli právo vypovědět závazek bez důvodu hodného zvláštního zřetele bez přiměřené výpovědní doby,
- zavazují spotřebitele neodvolatelně k plnění za podmínek, s nimiž neměl možnost seznámit se před uzavřením smlouvy
(jak vyplývá z § 1814 písm. d), e) a f) občanského zákoníku).
Ze znění dotazu nicméně předpokládám, že shora zmíněná ustanovení občanského zákoníku se na Váš případ spíše nevztahují. Pro učinění konkrétnějšího závěru by bylo nicméně nutné seznámit se podrobně s textem smlouvy o dodávkách plynu a s textem všeobecných obchodních podmínek.
V této věci se můžete obrátit na Sdružení obrany spotřebitelů:
http://www.asociace-sos.cz/
které poskytuje spotřebitelům poradenství (i v oblasti dodávek energií) zdarma.
Dále můžete kontaktovat Energetický regulační úřad, který v této oblasti vykonává dohled:
http://www.eru.cz/cs/
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 458/2000 Sb. , o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.