Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chcel by som sa spýtať či sú firmy poskytujúce služby svojim klientom viazané zákonnou povinnosťou pri zasielaní obchodných podmienok. V prípade, že ano či zákon stanovuje aj nejaké pokuty, resp trestné sadzby. Príklad: Mám servisnú zmluvu na program, v rámci ktorej platím zálohové FA. Na FA sa firma odkazuje na všeobecné obchodné podmienky.

Počas cca 2 rokov mi firma nezaslala ani raz tieto obchodné podmienky ani som s nimi nebol oboznámený pri podpise zmluvy. Ďakujem. Miloš

ODPOVĚĎ:
Dle ust. § 1751 platí, že část obsahu smlouvy je možné určit odkazem na obchodní podmínky, které navrhovatel připojí k nabídce nebo které jsou stranám známy. Aby byl odkaz platný, je tedy důležité, aby měl zákazník možnost si podmínky prostudovat před uzavřením smlouvy. Zda zákazník tuto možnost měl pak prokazuje druhá strana.
V některých případech ovšem není třeba, aby byly všeobecné obchodní podmínky ke smlouvě připojeny a to typicky v případě závazků mezi podnikateli, kdy odkáží na podmínky vypracované odbornými nebo zájmovými organizacemi.
Ve Vašem případě tak závisí především na tom, jak probíhalo jednání o uzavření smlouvy, ale i to jak vypadá smlouva samotná a také v jakém postavení (zda jako spotřebitel, či jako podnikatel) jste vystupoval. Odkaz na faktuře není v tomto směru rozhodný. V případě nepřipojení všeobecných obchodních podmínek či neprokázání jejich připojení nejsou jejich ustanovení účinná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.