Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vodoměrná sestava SČVK: koupil jsem objekt, rodinný dům se všemi přípojkami a bez problémů. 16.4.2016 přišel dopis, že byla provedena firmou SČVK (Severočeské vodovody a kanalizace) kontrola vodoměrů a že má vodoměrná sestava, na kterou SČVK dává 50 let cejchované vodoměry, je v nepořádku.

Že prý neodpovídá normě. Ona opravdu neodpovídá normě, má ventil s výpustnou částí před vodoměrem, což by mohlo být zneužito pro černý odběr. Ale takto je ta přípojka na ulici už minimálně 50 let a takhle ji dle mého názoru SČVK převzala a patří ji. Mně však dnes (18.04.2016) píšou, že si mám od nich za své peníze vodoměrnou sestavu nechat vyměnit, nebo mě odpojí od vody! A že na to mám 30 dní od odeslání jejich dopisu!
1.) Přípojka je moje nebo SČVKu, v místě před vodoměrem?
2.) Musím sjednat nápravu, když to léta nevadilo a stav je původní, nebo nápravu musím sjednat v případě, že by se přípojka měnila, měnila se trasa a uvedla se znovu do provozu?
3.) Myslím si, že vodoměrnou sestavu si mohu nechat instalovat i jinou firmou, než jsou oni, jen je požádat o odplombování a vypnutí vody, je tomu tak? (je běžně k zakoupení, firma hawle)
4.) Ve smlouvě je uveden bod, článek V, bod 6, odstavec e, ve zkratce jsou oprávněni mě odpojit, pokud neodstraním vady na přípojce. Ale je vadou něco, co celou dobu, naposledy v roce 2014, při zaplombování vodoměru vadou nebylo???
Osobně si myslím, že by to měl dělat SČVK na své náklady, obávám se, že ta přípojka není ani moje, před vodoměrem do ni zasahovat nemohu. Působí to spíše jen jako nalezení závady na jejich distribuční síti, mohl by je někdo okrádat, léta o tom věděli a dnes (18.04.2016) to chtějí opravit. Tak napíší dopis, ať si to každý zákazník nechá opravit na své náklady přímo od nich, nebo je odpojí. Poněkud vyděračský způsob, jak si zajistit práci pro své zaměstnance za peníze nic netušících zákazníků a zhodnotit si tím svou distribuční síť…Děkuji, Miloš

ODPOVĚĎ:
Vodovodní přípojka je tvořena úsekem potrubí od odbočení z vodovodního řadu k vodoměru, a není-li vodoměr, pak k vnitřnímu uzávěru připojeného pozemku nebo stavby. Odbočení s uzávěrem je součástí vodovodu. Vlastníkem vodovodní přípojky, popřípadě jejích částí zřízených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, je vlastník pozemku nebo stavby připojené na vodovod, neprokáže-li se opak.
Vlastníkem přípojky jste tedy Vy jako vlastník pozemku (rodinného domu) připojeného na vodovod. Při nevyhovujícím technickém stavu vodovodní přípojky, tedy při její obnově nebo rekonstrukci, hradí náklady vždy vlastník přípojky nebo její části.
Zde upozorňuji na skutečnost, že odběr vody před vodoměrem je považován za neoprávněný odběr vody – přestupek, za který je možné uložit pokutu až 50.000,- Kč.
Potřebné práce může provést i jiná společnost jak SČVK, jelikož vlastníkem přípojky jste Vy, nikoliv SČVK.
Dále provozovatel vodovodu je oprávněn přerušit nebo omezit dodávku vody nebo odvádění odpadních vod do doby, neodstraní-li odběratel závady na vodovodní přípojce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.