Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Začínám jako OSVČ poskytovat mj. poradenství rodičům, kteří si nevědí rady s výchovou svých dětí. Poradenství probíhá za přímou platbu za hodinu práce. Chci se zeptat, zda pro takový typ poskytované služby je s klienty nutné uzavírat písemnou smlouvu, jakou by měla mít formu a zda je rozdíl v tom, když službu poskytuji dospělému, nebo když terapeuticky pracuji pouze s dítětem (za nějž jsou právně odpovědní rodiče). Děkuji za vysvětlení, s pozdravem Magdalena

ODPOVĚĎ:
Dle znění dotazu předpokládám, že s klienty budete uzavírat smlouvu o poskytnutí služby poradenství, resp. smlouvu o poradenství (či smlouvu s obdobným názvem a obsahem). V takovém případě se bude jednat o tzv. nepojmenovanou (inominátní) smlouvu (§ 1746/2 občanského zákoníku), tedy smlouvu, kterou občanský zákoník výslovně neupravuje. Opakem nepojmenovaných smluv jsou smlouvy pojmenované, tedy takové smlouvy, jejichž právní úprava je v občanském zákoníku zakotvena (např. kupní smlouva, smlouva o dílo, nájemní smlouva, příkazní smlouva apod.).
Pro nepojmenované smlouvy není občanským zákoníkem předepsána povinná písemná forma, smlouvy o poradenství proto můžete se svými klienty uzavírat i ústně. V tomto ohledu není žádného rozdílu v tom, zda budete terapeuticky pracovat s dospělými klienty či s dětmi (smlouvu o poradenství s Vámi budou za všech okolností uzavírat, jak předpokládám, zletilí klienti).
I přes shora uvedené Vám však uzavírání písemné smlouvy o poradenství velmi doporučuji. Budou-li všechny Vámi uzavírané smlouvy v podstatných rysech stejné (lišit se budou pouze ve smluvních stranách a např. počtu hodin zaplaceného poradenství), bude Vám stačit jednoduchá smlouva formulářového typu (tedy předtištěná smlouva, kterou před podpisem pouze vyplníte).
Nespornou výhodou uzavírání písemných smluv je snadnější prokazatelnost existence smluvního vztahu (vystavené faktury nemusí v tomto ohledu postačovat, neboť se jedná pouze o daňové a účetní doklady) a zejména snadnější prokazatelnost předmětu takového smluvního vztahu (pro případ sporu s klientem o obsah, resp. kvalitu, rozsah či cenu poskytnutých služeb).
Písemnou formu smluv o poradenství Vám lze doporučit také s ohledem na skutečnost, že vůči klientům budete vystupovat jako podnikatelka, zatímco klienti budou vystupovat v postavení spotřebitelů. Písemná forma smlouvy Vám zajistí snazší prokázání toho, že jste svým klientům (jako spotřebitelům) předala všechny povinné informace (dle § 1810 a násl. občanského zákoníku).
Pro přípravu formulářové smlouvy (popř. jejího vzorového dodatku) můžete využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.