Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych Vás požádat o radu. Od renomované společnosti chceme koupit ojeté osobní auto. Auto jsme viděli, projeli se s ním a vyhovuje nám. Prodejce nám poskytne kompletní výpis technické diagnostiky a historie vozu. Prodejce nám také umožní, abychom si přivedli vlastního technika, který pro nás auto prohlédne.

Nelíbí se nám ale, že nám prodejce předal svou „standardní“ kupní smlouvu. V této smlouvě jsou některé věci, které se nám nelíbí a které jsme chtěli opravit. To nám bylo odmítnuto s tím, že je smlouva odsouhlasena jejich právníkem a že je v pořádku a že jsou velká firma a že kam prý by došli kdyby si každý kupující chtěl upravovat smlouvu. Ve smlouvě se nám nelíbí formulace „Nevratné zálohy“, „poplatku za parkování“, uchování osobních údajů na 10 let pro komerční účely a fakt, že není nikde uvedena garance prodávajícího za původ auta. Auto je v dobrém stavu a máme o něj zájem. Argument prodávajícího, že nemůže každou smlouvu opravovat si myslím není naše starost. Vím, že pokud se mi smlouva nelíbí, nemusím a nemám ji podepsat. Můžete mi prosím poradit? Jsou moje obavy oprávněné? Neporušuje prodávající textem své smlouvy zákon? Jak byste mi doporučili postupovat? Děkuji Vám za radu, Miloš

ODPOVĚĎ:
Koupě a prodej je vždy výsledkem dohody obou stran. Tedy i smlouva by měla být výsledkem jakéhosi kompromisu. Pokud ovšem prodávající odmítá do smlouvy zapracovat vaše požadavky, pak máte dvě možnosti, buď smlouvu nepodepsat a vozidlo nekoupit nebo přistoupit na jejich podmínky. Není žádná síla, jak prodávajícího donutit k přepracování smlouvy. Dle zásad občanského práva může být smlouva sjednána s jakýmkoliv textem, pokud se text vysloveně nepříčí zákonu - tedy obsah smlouvy je možný a dovolený. V tomto případě neplatnost smlouvy neshledávám. Je samozřejmě vypracována tak, aby zejména chránila prodávajícího, nicméně pokud on odmítá smlouvu přepracovat tak, aby chránila aspoň částečně i kupujícího, nelze ho k tomu skutečně nijak přinutit a lépe je pak koupi nerealizovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.