Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak nejúčinněji vymoci vrácení rezervačního poplatku po realitní kanceláři. Můj přítel 17.8.2015 podepsal s realitní kanceláří (přes jejich zprostředkovatele) blokační smlouvu na nemovitost s trváním do 7.10.2015 (s tím, že do té doby zprostředkovatel převede studio na bytovou jednotku).

Cena za blokaci nemovitosti byla 60 000 Kč. Blokační smlouva dále prodloužena do 22.10.2015, do této doby studio nebylo převedeno na bytovou jednotku, tak jsme chtěli vrátit blokační poplatek ve smlouvě je uvedeno, že pokud nebude podepsána kupní smlouva po uplynutí blokace nemovitosti vinou RK, blokační poplatek bude vrácen a jako sankce ze strany RK bude posláno dalších 30 000 Kč. Od té doby se snažíme od zprostředkovatele vrácení peněz (obáváme se, zprostředkovatel jednal bez vědomí RK. Zprostředkovatel vrátil 19.11.2015 jen 25 000, - a pořád každý týden ujišťuje, že pošle zbývající peníze. 25.11.2015 byla celá záležitost adresována i přímo realitní kanceláři. Realitní kancelář pouze píše, že je už jejich bývalý zprostředkovatel ujistil, že peníze pošle. Odpověděli jsme, že smlouva je podepsaná s RK, tak ať pošle peníze ona a následně pak si je vymáhá na svém již bývalém zprostředkovateli. Prosím o radu jak dál postupovat, co bude nejúčinnější soud, právník, trestní oznámení, je zde nějaká promlčecí lhůta. Na kom vymáhat vrácení peněz (zprostředkovatel či RK). Děkuji, Martina

ODPOVĚĎ:
Zprostředkovatel pravděpodobně jednal jménem realitní kanceláře a smlouva byla uzavřena právě s realitní kanceláří (obdobně jako zaměstnanec uzavře smlouva za zaměstnavatele), tudíž dlužníkem je realitní kancelář. Nemohu to však trvdit s jistotou neboť nemám k dispozici předmětnou smlouvu.
Rovněž by bylo vhodné přezkoumat, zda skutečně není vrácení zálohy a sankce nijak podmíněno aj. Z tohoto důvodu a vzhledem k tomu, že Vám realití kancelář dluží relativně vysokou částku, doporučuji, abyste kontaktovala advokáta, který Vám pomůže vymoct dlužnou částku u soudu (vyzve realitní kancelář a případně napíše žalobu). Někdy i samotná výzva napsaná pod hlavičkou advokátní kanceláře zapůsobí na dlužníka tak, že dluh ihned splní.
Z toho co uvádíte usuzuji, že byste měla u soudu uspět (s jistotou to však nelze tvrdit bez znalosti všech podrobností). Pokud však u soudu uspějete, realitní kancelář Vám bude muset nahradit veškeré náklady na advokáta a soudní poplatek.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.