Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (2 hlasů)

Nedodržení písemné smlouvy o zhotovení díla: jsme bytová jednotka o 4 bytech. Nechali jsme si od jedné firmy zateplit a odizolovat tuto bytovou jednotku. Písemná smlouva obsahovala datum zahájení 15.6.2014 a datum ukončení 2,5 měsíce po zahájení prací, což datum zahájení dodrželi stavbou lešení. K dnešnímu datu 6.10.2014 mají hotovo něco přes půlku prací.

Na této písemné smlouvě nejsou bohužel uvedeny sankce za nedodržení termínu dokončení. Jediné co tam je, je cituji: "v případě nepříznivého počasí, které znemožní provádění prací /déšť, povodně/ nebo víceprací nebo změn oproti projektu, bude termín prodloužen na základě dodatku ke smlouvě/. Škaredě bylo max. 3 týdny, vícepráce nebyly. Dodatek ke smlouvě jsme nedostali. Jaká máme práva za nemalé překročení a nedodržení termínu dokončení (v tuhle chvíli to vypadá ještě min. na měsíc), když to není uvedeno v této písemné smlouvě? Lze udělit nějakou sankci (slevu z díla), nechat dílo dodělat jinou firmou (za chvíli bude zima! ) apod. ? Děkuji, Pavel

ODPOVĚĎ:
Dle § 2615/2 občanského zákoníku má objednatel v případě vadnosti plnění předmětu smlouvy o dílo obdobná práva jako jsou práva kupujícího z vad koupené věci (v této souvislosti je tedy zapotřebí vycházet z příslušných ustanovení občanského zákoníku o kupní smlouvě).

V první řadě je nezbytné vyjasnit otázku, zda lze ve Vámi popsaném případě považovat prodlení zhotovitele s dokončením díla za podstatné či nepodstatné porušení smlouvy o dílo (míra závažnosti porušení smlouvy o dílo je pak samozřejmě určující pro vznik práv objednatele z vad díla).

Dle § 2002/1 občanského zákoníku je podstatné takové porušení povinnosti, o němž strana porušující smlouvu (zde zhotovitel) již při uzavření smlouvy věděla nebo musela vědět, že by druhá strana (zde objednatel) smlouvu neuzavřela, pokud by toto porušení předvídala; v ostatních případech se má za to, že porušení podstatné není. Převedeno na Vámi popsaný případ tedy lze říci, že prodlení s dokončením díla bude představovat podstatné porušení smlouvy o dílo v případě, kdy zhotovitel věděl či musel vědět (již při uzavírání této smlouvy), že byste při povědomí o prodlení s dokončením díla neměl o uzavření smlouvy vůbec zájem.

Představuje-li dle Vašeho názoru prodlení s dokončením díla podstatné porušení smlouvy o dílo, máte dle § 2106/1 občanského zákoníku právo:

a/ na přiměřenou slevu z ceny díla, nebo

b/ odstoupit od smlouvy.

Objednatel je povinen sdělit zhotoviteli, jaké právo si zvolil, při oznámení vady, nebo bez zbytečného odkladu po oznámení vady. Provedenou volbu nemůže objednatel změnit bez souhlasu zhotovitele.

Představuje-li naopak prodlení s dokončením díla ve Vašem případě pouze nepodstatné porušení smlouvy o dílo, máte dle § 2107/1 občanského zákoníku právo na přiměřenou slevu z ceny díla.

V současné chvíli Vám lze doporučit písemně kontaktovat firmu a vytknout jí vadu díla spočívající v překročení sjednané lhůty pro provedení díla. Zároveň uplatněte na firmě některé z práv, které Vám dle shora uvedených ustanovení občanského zákoníku vznikla. Budete-li mít zájem o slevu z ceny díla (což předpokládám), je samozřejmě vhodné tuto slevu vyčíslit. Jeden podepsaný stejnopis výzvy si ponechte, druhý zašlete firmě doporučeně s dodejkou či předejte osobně za přítomnosti svědka (či oproti podpisu).

Mírně nad rámec Vašeho dotazu upozorňuji ještě na § 1980 občanského zákoníku, který upravuje tzv. fixní závazky. Dle tohoto ustanovení platí, že byla-li ve smlouvě ujednána přesná doba plnění a vyplývá-li ze smlouvy nebo z povahy závazku, že věřitel (zde objednatel) nemůže mít na opožděném plnění zájem, zaniká závazek počátkem prodlení dlužníka (zde zhotovitele), ledaže věřitel dlužníku bez zbytečného odkladu oznámí, že na splnění smlouvy trvá. Zánikem závazku nastávají tytéž účinky, jako by věřitel od smlouvy odstoupil. Dle znění dotazu však předpokládám, že Vámi uzavřená smlouva o dílo nebyla formulována tak, že by objednatel neměl zájem na opožděném plnění a o fixní závazek se tudíž nejedná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.