Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Synovec jako právnická osoba zakoupil začátkem května 2013 od fyzické osoby zmrzlinový stánek. Následně se na MěÚ dozvěděl, že byla předchozímu majiteli ukončena doba pronájmu místa. Žádost synovce o pronájem místa byla zamítnuta. Jednal tedy s předchozím majitelem o zrušení smlouvy nebo o náhradu již vzniklých nákladů.

Jeho právník mu sdělil, že smlouva je v pořádku a návrh synovce klient neakceptoval. Jaká je šance na úspěšný soudní proces? Nebo možnost jiného řešení? Místo umístění stánku je důležité, prodávající ukončení pronájmu zatajil. Ve smlouvě je uvedeno "stánek v současné době stojící. Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je důležité se ptát, co všechno bylo součástí kupní smlouvy. Pakliže se jednalo pouze o koupi stánku samotného, nebude mít synovec nárok po prodávajícím vymáhat kompenzaci.

Za předpokladu, že kupní smlouva měla obsahovat i ujednání o dalším pronájmu místa, jedná se o jinou věc. V takovém případě je možné od kupní smlouvy odstoupit, neboť věc nemá vlastnosti, které si kupující výslovně přál, aby měla. Také je možné zkusit se dovolávat neplatnosti celé smlouvy a to z titulu neplatnosti právního úkonu. Jestliže totiž jednající osoba učinila právní úkon v omylu, vycházejícím ze skutečnosti, jež je pro jeho uskutečnění rozhodující a osoba, které byl právní úkon určen, tento omyl vyvolala nebo o něm musela vědět, je právní úkon neplatný. Je ale potřeba si uvědomit, že tyto návrhy bude synovec muset uplatnit s největší pravděpodobností u soudu, kde bude muset všechny rozpory s kupní smlouvou prokázat, jinak mu hrozí ztráta sporu.

V krajním případě synovci nezbyde nic jiného, než na vlastní náklady stránek přemístit na jiné místo - např. na s městem nově nasmlouvané.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.