Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

12. 4. 2013 jsem zakoupil od firmy Araver osobní automobil značky Škoda Octavia, který nebyl zcela nový, ale údajně 1 rok byl již používán firmou Araver jako náhradní vozidlo (uzavření Protokolu o převzetí předmětu financování a Smlouva o úvěru se ŠkoFIN).

5 dní po převzetí vozu jsem při úklidu vozu zjistil, že bylo měněné zadní sklo (na základě střepů ve voze) a následně známý konstatoval na základě přeměření vrstvy laku, že byl opravovaný pravý přední blatník. Po tomto zjištění jsem kontaktoval Araver s tím, že mi byl reálný stav vozu zatajen. Jejich reakce: nabídli mi, že vůz odkoupí zpět, což asi neznamená vrácení zpět celé finanční částky (akontace; zbytek zajištěn finanční leasing). Ptám se tedy, zda mohu odstoupit od kupní smlouvy na základě výše uvedené zjištění nebo jaké mám možnosti? V mém případě se nejedná o reklamaci, nechci provedené opravy na voze (není co) ani výměnu vozu opět ojetého. Mám nárok na vrácení celé částky, kterou jsem zaplatil? Chtěl bych si koupit zcela nový vůz. 3. 5. 2013 jsem poštou zaslal prodejci odstoupení od kupní smlouvy z důvodu zjištění zatajovaných skrytých vad a skutečností o reálného stavu vozidla. Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Dle mého názoru jste jednal správně, neboť ustanovení § 597 odstavec 2 Občanského zákoníku stanoví, že právo odstoupit od kupní smlouvy má kupující i tehdy, jestliže jej prodávající ujistil, že má věc určité vlastnosti, anebo že nemá žádné vady, a toto ujištění se ukáže nepravdivým.
Odstoupením od kupní smlouvy se smlouva ruší od počátku - strany by se tudíž měli vydat veškerá dosud poskytnutá plnění.
Toto jednání mohlo též naplnit znaky skutkové podstaty trestnného činu podvodu. Zvažte tedy podání trestního oznámení na Policii ČR. Dále můžete zvážit podnět České obchodní inspekci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.