Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj přítel provozuje soukromou gynekologickou praxi a v blízké době se chystá k odchodu do starobního důchodu. Jeho kolega, také lékař, mu doporučil, aby založil společnost s ručením omezeným, prý pak může prodat celou praxi za výhodných podmínek.

Pokud zůstane jako fyzická osoba, může prý prodat pouze zařízení ordinace, nikoliv celou praxi s kartotékou pacientů. Je to pravda? Je založení s. r. o. v tomto případě opravdu výhodné? Nebylo by lepší a jednodušší zůstat fyzickou osobou a přenechat celou praxi za odstupné? Prosím, poraďte co má dělat. Děkuji, Jarka

ODPOVĚĎ:
Vaše otázka by měla směřovat spíše na finančního/daňového poradce, který se pohybuje v oblasti zdravotnictví (resp. přímo na odhadce prodeje lékařských praxí). Bez velmi podrobné znalosti majetkové situace lékařské praxe Vašeho přítele je takřka nemožné formulovat jakékoli rady.
Jako určité vodítko Vám lze doporučit srovnání některých aspektů provozování soukromé lékařské praxe fyzickou osobou a společností s ručením omezeným na adrese:
http://www.tribune.cz/clanek/6158-jak-prevest-soukromou-praxi-na-s-r-o
Popř. některé užitečné informace o prodeji soukromé praxe:
http://www.zdn.cz/denni-zpravy/z-domova/prodej-soukrome-praxe-otazky-a-odpovedi-287563
Rozhodne-li se Váš přítel založit společnost s ručením omezeným, bude nutné učinit přibližně následující kroky:
- založení s.r.o. (§ 105 a násl. Obchodního zákoníku),
- opatření oprávnění k provozování nestátního zdravotnického zařízení pro s.r.o. (tj. získání tzv. registrace),
- iniciace vypsání výběrového řízení na uzavření smluv s příslušnými zdravotními pojišťovnami a jejich následné uzavření.
V případě založení s.r.o. by se Váš přítel stal v této společnosti jediným společníkem, jednatelem i odborným zástupcem.
Rozhodl-li by se Váš přítel prodat svou lékařskou praxi jako fyzická osoba, představuje nejpoužívanější nástroj smlouva o prodeji podniku (§ 476 a násl. Obchodního zákoníku), neboť Váš přítel vystupuje při své činnosti jako podnikatel (§ 2 Obchodního zákoníku) a jeho lékařskou praxi lze považovat za podnik (§ 5 Obchodního zákoníku).
V tomto případě by měl být postup Vašeho přítele a kupujícího přibližně následující:
- předběžná dohoda s potenciálním kupujícím o podmínkách prodeje lékařské praxe,
- ocenění lékařské praxe,
- získání registrace nestátního zdravotnického zařízení kupujícím,
- uzavření smlouvy o smlouvě budoucí o prodeji podniku (a jeho podrobných podmínkách) mezi Vaším přítelem a kupujícím,
- iniciace vypsání výběrového řízení na uzavření smluv se zdravotními pojišťovnami a úspěch kupujícího v tomto výběrovém řízení,
- uzavření smlouvy o prodeji podniku mezi Vaším přítelem a kupujícím,
- zrušení registrace nestátního zdravotnického zařízení Vaším přítelem,
- oznámení ukončení podnikatelské činnosti příslušnému finančnímu úřadu a zrušení registrace k dani z příjmů, popř. jiným daním,
- oznámení ukončení podnikatelské činnosti příslušnému pracovišti státní správy sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně, u níž je Váš přítel pojištěn.
Obecně platí, že smlouvy se zdravotními pojišťovnami nejsou součástí podniku, jejich převod v rámci prodeje podniku je tedy vyloučen.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že od 1. 4. 2012 jsou pravidla pro získání či pozbývání oprávnění k poskytování zdravotních služeb upravena zákonem o zdravotních službách. Např. v § 18/3 zákona o zdravotních službách je zakotvena povinnost žadatele o udělení oprávnění (zde Vašeho přítele v případě založení s.r.o. či kupujícího v případě prodeje podniku) připojit k žádosti též doklady prokazující převod nebo přechod majetkových práv na žadatele. Obdobná pravidla stanoví žadateli též § 23/3 zákona o zdravotních službách. Pravidla pro nakládání se zdravotnickou dokumentací v souvislosti s ukončením poskytování zdravotních služeb upravuje nově § 59/1 a § 62 zákona o zdravotních službách.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.