Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rád bych se zeptal, zda kupní smlouva, na základě které má byt zapsáno právo do katastru, musí obsahovat podpisy kupujících a prodávajících. Nechal jsem si udělat kopii kupní smlouvy resp. kopii opisu (listiny), kterou uchovává katastální úřad.

Můj dotaz tedy zní, zda je běžné, že se podpisy kupujících a prodávajících uvádějí jen na originalních smlouvách a na listině kterou vlastní katastrální úřad mohou chybět? V kopii jsou totiž řádky pro podpis prázdné. Předem děkuji. Karel

ODPOVĚĎ:
Obecně řečeno, by taková situace vůbec neměla nastat. Smlouva je platná a účinná dnem podpisu obou stran a takovou smlouvou by katastrální úřad měl disponovat už jenom z toho důvodu, aby vždy odůvodnil legálnost zápisu v katastru.
Je otázkou, z jaké doby je tato smlouva (pokud by smlouva např. byla z padesátých let, tedy z doby, kdy neplatil intabulační princip při převodu nemovitostí, může se stát, že doložení vlastnického práva dodatečně bylo provedeno nedostatečně, ačkoliv v danou chvíli byl převod nepochybný) a jaké další podklady katastrální úřad má k tomuto případu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.