Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (1 hlas)
V případě že dojde ke změně majitele společnosti s ručením omezeným, přechází dluhy na nového majitele s.r.o. nebo zůstávají prvnímu majiteli? Děkuji, Jitka

ODPOVĚĎ:
Podle českého právního řádu je možné podíl (a je jedno o jak velký podíl se jedná) na s.r.o převést - nelze s. r. o. "přepsat" jako např. nemovitost. Převod podílu je upraven v § 115 obchodního zákoníku; nutno podotknout, že je nutné, aby došlo před převodem obchodního podílu ke kontrole společenské smlouvy (může obsahovat vlastní pasáže o převoditelnosti obchodního podílu).
Nesplacený základní kapitál prvního vlastníka sice zůstává dluhem prvního vlastníka, nicméně nabývající vlastník je v postavení ručitele za splacení celé částky základního kapitálu (resp. části základního kapitálu, k níž byl první vlastník povinen), tzn. pokud první vlastník jej nesplatí vyzve společnost k úhradě ručitele (ten má pak právo regresu vůči původnímu dlužníkovi).
Převod obchodního podílu má poměrně složitou proceduru a je nutné postupovat podle zákona (viz odkaz výše) - např. přistoupení ke společenské smlouvě apod.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.