Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Máme uzavřenou smlouvu o dílo podle obchodního zákoníku § 539 na násl.č.513/91 Sb. Ve smlouvě je smluvní pokuta, kterou musí zhotovitel zaplatit, pokud dojde ke zpoždění dodání díla. Jde o hrubou stavbu rodinného domu. Dílo bylo předáno o cca 3 měsíce později.

Pokutu zhotovitel (stavební firma) nechce zaplatit, přesto, že jsme požadovali jen 100.000 Kč ze skutečné vypočítané pokuty, která je 300.000 Kč. Překážky pro zpoždění nebyly. Prosíme o radu. Chceme zaslat VÝZVU na zaplacení jen 100.000 Kč z pokuty, pokud zhotovitel zaplatí pokutu v námi požadovaném termínu. Pokud tak neučiní, můžeme vymáhat soudně celou částku 300.000 Kč? Je to možné? A jakou cestou. Lze uplatnit Občanský soudní řád? Poraďte co dělat. Zadavatel zaslal fakturu na materiál. My ji zaplatili. Později jsme zjistili, že množství materiálu účtované je vyšší, než dodané. Upozornili jsme zhotovitele. Na konci díla měla být konečná faktura o nedodaný materiál ponížena. Toto nebylo učiněno. My jsme mu fakturu vrátili a nezaplatili. Máme mu zaplatit na účet jen částku, kterou mu dlužíme t.j. cca 10.000 Kč? Dohoda je s ním nemožná. Nekomunikuje. Další fakturu neposílá a my mu podle nás dlužíme cca. 10.000 Kč. On nám dluží shora uvedenou pokutu za zpoždění dodání díla. Nechceme udělat chybu. Děkujeme, Marie

ODPOVĚĎ:
Po zhotoviteli vymáhejte celou smluvní pokutu. Doporučuji s celou věcí zajít za advokátem, který Vám sepíše předsoudní (předžalobní) výzvu a odešle ji zhotoviteli. Můžete to udělat i sami, ale papír s hlavičkou advokátní kanceláře bude mít zastrašující účinek.
Na obchodněprávní vztahy se vztahuje občanský soudní řád. Co se týče nedodaného materiálu – doporučenou zásilkou oznamte dodavateli, že převzatého materiálu bylo tolik a tolik, cena neodpovídá a buď požadujete dodání zbylého materiálu, nebo snížení ceny (záleží na tom, co chcete) do určitého data. Zbytečně se s platbou neunáhlujte.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.