Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Poměrně často kupuji lesní pozemky. Vždy pak musím podávat daňové přiznání v tom daném kraji a navíc musím dodat znalecký posudek. Což mi celkovou cenu pozemku zvyšuje o 10.000 Kč (cestovné, čas, posudek). Ve výzvě o daňové přiznání se píše, že pokud ho nepodám, tak může správce daně vyměřit.

Je možné nepodávat daňové přiznání a ignorovat výzvy a počkat si na vyměřenou daň a tu posléze zaplatit? Ušetřím tak spoustu času a nervů i peněz. Děkuji, Daniel.

ODPOVĚĎ:
Vámi uvedený postup je sice možný, není však v souladu se zákonem. V případě nepodání daňového přiznání v náhradní lhůtě stanovené správcem daně vede ke stanovení daně správcem daně pomocí pomůcek. Vznikne Vám povinnost uhradit pokutu za opožděné tvrzení daně ve výši 0,05 % za každý den prodlení, nejvýše 5 % stanovené daně. Dále vzniká úrok z prodlení pozdě zaplacené daně. Výše úroku z prodlení ročně je repo sazba ČNB zvýšená o 14 procentních bodů.
Dále Vám může být uložena pokuta do výše 500 000 Kč za závažné ztížení nebo maření správy daní tím, že bez dostatečné omluvy nevyhovíte ve stanovené lhůtě výzvě ke splnění procesní povinnosti nepeněžité povahy, která
Vám byl stanovena zákonem nebo správcem daně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.