Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

04/2017 jsem koupil pozemek vedený v katastru nemovitostí jako trvalý travní porost (TTP) o velikosti 9000 m2 a v něm vymezenou parcelu v katastru nemovitostí ČR, tedy KN ČR vedenou jako zastavěná plocha a nádvoří se zemědělskou budovou. Na parcele TTP jsou převážně porosty planých ovocných dřevin a nálety a část je v rámci zemědělské produkce sekána (vymezen půdní blok).

Oba pozemky jsou vedeny v územním plánu jako veřejná zeleň. Finančnímu úřadu mám zaplatit daň z nabytí nemovitosti, pro kterou si mám nechat vyhotovit znalecký posudek. Znalec mi řekl, že pozemek TTP bude pro účely daně z nabytí nemovitosti hodnotit jako stavební, protože dle odd. 5 §9 zákona 151/1997 sb. se pozemky oceňují dle skutečného stavu a ten je prý funkční celek a pozemky ve funkčním celku se stavbou se oceňují jako stavební. Tuto úvahu prý vyžadují finanční úřady. Dá se proti tomuto požadavku FÚ nějak bránit, pokud by mi znalec ocenil pozemek jako zemědělský, resp. jako trvalý travní porost TTP? Dle odd. 3 §9 tohoto zákona se za funkční celek považují pozemky zahrady, což můj pozemek ve skutečnosti není. Děkuji. Přemysl

ODPOVĚĎ:
Se znalcem lze souhlasit v tvrzení, že „pozemky ve funkčním celku se stavbou se oceňují jako stavební“ (jak znalce ve svém dotazu citujete), ovšem jedním dechem je nutné dodat, že toto pravidlo neplatí absolutně.
V tomto ohledu je nutné si uvědomit, že pojem „jednotný funkční celek“ obsahuje zákon o oceňování majetku toliko ve svém § 9/2 písm. a) bodu 3. , když stanoví, že „jednotným funkčním celkem“ se rozumějí pozemky v druhu pozemku zahrady nebo ostatní plochy, které souvisle navazují na pozemek evidovaný v katastru nemovitostí v druhu pozemku zastavěná plocha a nádvoří se stavbou, se společným účelem jejich využití.

Aby tedy mohly být pozemky oceňovány jako nezastavěné pozemky (které jsou kategorií stavebních pozemků), musí být současně splněny tyto podmínky:
- předmětné pozemky musí být v katastru nemovitostí vedeny v druhu pozemku „zahrady“ nebo „ostatní plochy“ (popř. tomu musí odpovídat skutečný stav těchto pozemků),
- pozemky dle předchozí odrážky musí souvisle navazovat na pozemek evidovaný v katastru nemovitostí v druhu pozemku „zastavěná plocha a nádvoří“ se stavbou,
- pozemky dle předchozích odrážek musí mít společný účel svého využití.

Znalec se tedy mýlí, pokud shora vymezené pravidlo vztahuje rovněž na případy, kdy není některá z vyjmenovaných podmínek splněna.
Vzhledem k tomu, že Vámi zakoupený pozemek není v katastru nemovitostí veden ani jako „zahrada“, ani jako „ostatní plochy“, přičemž ani skutečný stav tohoto pozemku nesvědčí o tom, že by se snad mělo jednat o zahradu či ostatní plochy (§ 9/5 zákona o oceňování majetku tedy nelze aplikovat), není možné ve Vašem případě ocenit tyto pozemky jako jednotný funkční celek (v tomto ohledu se dle mého názoru znalec mýlí).
Vámi vlastněný pozemek by měl být naopak oceněn jako zemědělský pozemek (jak vyplývá z § 9/1 písm. b) zákona o oceňování majetku). Podrobnosti o oceňování zemědělských pozemků jsou uvedeny v § 6 oceňovací vyhlášky. To se samozřejmě netýká parcely, která je v katastru nemovitostí vedena jako zastavěná plocha a nádvoří (zde se bude přirozeně jednat o pozemek stavební).
Ať už jsou požadavky finančních úřadů jakékoli, platí, že znalec je při své činnosti povinen postupovat řádně (což samozřejmě znamená v souladu s platnou právní úpravou), jak vyplývá z § 8 zákona o znalcích a tlumočnících. V tomto ohledu rovněž připomínám, že ve znaleckém slibu se znalec mimo jiné zavazuje, že bude „...přesně dodržovat právní předpisy ...“ (§ 6/2 zákona o znalcích a tlumočnících).
Nebude-li znalec ochoten ocenit Vámi zakoupený pozemek dle platné právní úpravy (tedy jako zemědělský pozemek s parcelou vedenou jako zastavěná plocha a nádvoří), doporučuji Vám kontaktovat jiného znalce. Seznam všech znalců naleznete zde:
http://datalot.justice.cz/justice/repznatl.nsf/$$SearchForm?OpenForm
(přičemž vyhledávejte ve znaleckém oboru „ekonomika“ a v odvětví „ceny a odhady“).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 151/1997 Sb. o oceňování majetku a o změně některých zákonů (zákon o oceňování majetku)
vyhláška č. 441/2013 Sb. k provedení zákona o oceňování majetku (oceňovací vyhláška)
zákon č. 36/1967 Sb. o znalcích a tlumočnících

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:

https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.