Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Daň z převodu bytu: mohu zaplatit daň z kupní ceny bytu po odečtení provize? Kupní cena 2.200.000 Kč a provize z toho 170.000 Kč je ve smlouvě viditelně rozdělena. Nerada bych platila daň z provize realitní kanceláře, která to daní jako příjem. Dle člena dozorčí rady Realitní komory by to šlo. Obracím se na Vás, zda to tedy ze zákonného hlediska je v pořádku.

§ 13 Sjednaná cena. Sjednanou cenou se pro účely daně z nabytí nemovitých věcí rozumí úplata za nabytí vlastnického práva k nemovité věci. Výňatky z kupní smlouvy: Kupující se zavazují zaplatit prodávajícím za předmět převodu celkovou kupní cenu ve výši 2 200 000, - (slovy: Dvamilionydvěstětisíc korun českých).
Smluvní strany berou na vědomí, že po uzavření této smlouvy si jistinu ve výši 100.000,- Kč ponechá zprostředkovatel jako svoji částečnou provizi. Částka ve výši 70.000,- bude z účtu schovatele uvolněna na účet zprostředkovatele č. ú. 888525888/0300, za účelem úhrady zbývající části provize zprostředkovatele, do...Děkuji, Anna

ODPOVĚĎ:
Provizi realitní kanceláři nelze uplatnit jako uznatelný výdaj. Kupní cena je dle smlouvy stanovena na 2 200 000 Kč, což je dle § 13 Zákonného opatření senátu cena sjednaná. Jako jediný uznatelný výdaj si můžete uplatnit doklad o zaplacení odměny znalci za vypracování znaleckého posudku, pokud se rozhodnete jako srovnávací daňovou hodnotu využít cenu zjištěnou. Žádné další výdaje spojené s prodejem nemovitosti si uplatnit nemůžete.
¨
Citace z důvodové zprávy k zákonnému opatření senátu o dani z nabytí nemovitých věcí:
"Sjednaná cena naproti tomu nezahrnuje vedlejší plnění, jež nabyvatel poskytne v souvislosti s
nabytím vlastnického práva k nemovité věci mimo rámec smluvního vztahu s převodcem,
např. platby realitní kanceláři za zprostředkování koupě."

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.