Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám nemovitost se skrytými vadami.
- Pokud získám znalecký posudek na skryté vady, kdo by pak měl vyčíslit cenu oprav skrytých vad, bude stačit rozpočet od nějaké stavební firmy?

- Pokud se budu soudit a získám již posudek + odhad ceny oprav, je možné pokračovat v rekonstrukci nemovitosti nebo je třeba to koordinovat s ohledem na soudní spor?
- Pokud by stav nemovitosti byl opravdu špatný a já se rozhodl od kupní smlouvy odstoupit, na jakou částku z prodejní ceny mám nárok, když část šla realitní kanceláři, část na daň z převodu nemovitosti apod. ?
- Když jsou ve smlouvě uvedeni dva prodávající (ale jednal jsem jen jedním z nich), je potřeba poslat doporučený dopis s oznámením vad oběma prodávajícím a s oběma najednou pak řešit soudní spor? S pozdravem Daniel

ODPOVĚĎ:
K vyčíslení ceny oprav bude běžně stačit rozpočet od stavební firmy, pro jistotu však doporučuji nechat udělat odhad ceny alespoň u 2 firem. V případě sporu by totiž prodávající mohl namítat, že cena oprav je nadhodnocená, pak by se musel případně nechat zpracovat znalecký posudek na cenu obvyklou nutných oprav. I nyní si můžete nechat vypracovat znalecký posudek na cenu obvyklou nutných oprav a z této ceny vycházet.
Pokud se rozhodnete soudit a požadovat slevu z kupní ceny, tedy nikoli od smlouvy odstoupit, pak je samozřejmě možné s rekonstrukcí pokračovat. Pokud byste však chtěl od smlouvy odstoupit, pokračování v rekonstrukci není vhodné, neboť při odstoupení jste povinen nemovitost vrátit oproti vrácení kupní ceně.
V případě odstoupení Vám prodávající bude povinen vrátit kupní cenu. Běžně je ve kupních smlouvách uvedeno, že zaplacená rezervační záloha realitní kanceláři se započítává na kupní cenu. Ze zaplacené kupní ceny se pak také běžně vyplácí daň z nabytí nemovité věci. Pokud je takto smlouva koncipována, pak by Vám při odstoupení byl prodávající povinen vrátit plnou kupní cenu, tedy i cenu, ve které je zahrnuta odměna realitní kanceláři i daň z nabytí nemovité věci.
Pokud by např. odměna realitní kanceláři byla zaplacena zvlášť, mohl byste ji po prodávajících požadovat jako náhradu škody, neboť by Vám škoda vznikla v souvislosti s porušením smlouvy.
Dopisy vůči prodávajícím vždy adresujte oběma prodávajícím, pro Vaší větší jistotu doporučuji vše zasílat doporučeně s dodejkou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.